TASARIM VAKFI 2016 Atölyeleri
Tasarım Vakfı 2016 Atölye çalışmalarında oluşturulan tasarımlardan seçkilerin yer alacağı ‘Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Sergisi’ bu yıl Türkiye Tasarım Haftası, Tasarım Tomtom Sokakta ve 3. Tasarım Bienali Yaratıcı Mahalle Programı kapsamında gerçekleşiyor.
TASARIM VAKFI 2016 Bodrum Atölyeleri, 1 Haziran - 30 Kasım tarihleri arasında mobilya, dokuma, moda, kilim, cam, seramik, gastronomi, takı, hamur kağıt (papier-mâché) ve deri alanlarında tasarım çalışmalarına odaklanıyor.
Tasarımda disiplinler üstü kurgusal, deneysel bağlar kurmayı amaçlayan “Tasarım Vakfı Atölyeleri” edimsel yetkinliklerin, fikirlerin, hünerlerin çapraz eşleşmelerle çoğalacağı ortamları olarak yetenekli tasarımcılar için kurgulanmıştır.
Nesne temelli işlerden uzak; nesnenin değerleri, bağlamları araştırılarak yeni bir ürün, hizmet, deneyim, ilham, kültür üretebilmek hedefleniyor.
Türkiye’deki yaratıcı ekonomilere katma değer sağlayacağını umduğumuz atölye çalışmaları, tasarımcıları üretime, üretimleri tasarımcılara tanıştırma olanakları vermektedir. Bu kapsamda pazara yeni girişimlerde bulunan genç yeteneklere farklı bakış açıları kazandırmak, farklı disiplinleri tanıtmak, disiplinler üstü deneyimler kazandırmak amaçlanmaktadır.
2016 atölyeleri programı 13 – 18 Haziran’da mimar ve tasarımcı, Koleksiyon Mobilya ve Tasarım Vakfı kurucusu Faruk Malhan tarafından yürütülen Mobilya Tasarımı Atölyesi’yle başladı.
27 Haziran - 2 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen ‘Boşluk’ Tekstil Tasarımı Atölyesi’nde İspanyol tekstil firması Teixidors’dan tekstil tasarımcısı Nuria Bitria ve Sofia Agerberth yürütücülüğünde tekstil tasarımları geliştirildi.
25 - 29 Temmuz tarihlerinde moda tasarımcısı Arzu Kaprol’un yürütücülüğünde gerçekleşen Moda Tasarım Atölyesi’nde ise tasarlayarak yaşamayı merkeze alan profesyoneller için çok disiplinli bir çalışma ve etkileşim platformu hayata geçirilerek giyim, tekstil ve aksesuar alanlarında ürünler tasarlandı.
Bodrum Tasarım Atölyeleri Ağustos ayına Kikkula Mostly Paper kurucusu Uta-Tuna Ciner yürütücülüğünde gerçekleşen Papier Mâché Atölyesi’yle merhaba dedi. Papier mache tekniklerinin deneyimlendiği atölye 1 - 6 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşti.
15 - 20 Ağustos tarihlerinde tekstil üreticisi Kvadrat işbirliği ile Kvadrat tekstil tasarımcısı ve dokuma uzmanı Åsa Pärson yürütücülüğünde Tekstil Tasarımı Atölyesi gerçekleştirildi.
Ağustos ayının son atölye çalışması olan ve 22 - 27 Ağustos tarihleri arasında kilim sanatçısı Belkıs Balpınar liderliğinde gerçekleşen Kilim Tasarım Atölyesi’nde kilim tasarımları geliştirildi ve geliştirilen tasarımlar tezgahlarda dokunarak üretildi.
29 Ağustos - 3 Eylül tarihleri arasında Koray Ariş yürütücülüğünde gerçekleştirilen Deri Ürünler Tasarımı Atölyesi’nde en az insanlık tarihi kadar eski olan deri malzeme deneyimlenerek yeni ürün tasarımları geliştirildi.
Üretim odaklı ‘ev / otel, mutfak ekipmanları ve eşyaları tasarımları’nın geliştirildiği
Endüstriyel Tasarım Atölyesi / Metal’ 5 - 10 Eylül tarihleri arasında mimar Faruk Malhan liderliğinde gerçekleşti.
Bu atölyeyi takiben 19 - 24 Eylül tarihleri arasında Arjantinli seramik sanatçısı Vilma Villaverde yürütücülüğünde gerçekleşen Seramik Tasarımı Atölyesi’nde endüstriyel seramik elemanlarının farklı formlar ile tekrar kullanımı doğrultusunda kavramsal tasarım ürünleri geliştirildi.
26 Eylül - 2 Ekim tarihleri arasında Finlandiyalı cam sanatçısı ve tasarımcısı Anu Penttinen liderliğinde gerçekleşen ‘Sofra&Tasarım’ Cam Füzyon Atölyesi’nde sofra ürünleri, sunum ve servis tabakları tasarımı çalışmalarına odaklanıldı.
Atölye çalışmaları 3-8 Ekim tarihlerinde minyatür sanatçısı ve takı tasarımcısı Hasan Kale yürütücülüğünde gerçekleşecek olan ‘Takı Tasarımı Atölyesi’ ile devam etti.
Ekim ayının ikinci atölyesi olan ‘Sagar Seramik Atölyesi’ ise seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan yürütücülüğünde 10 – 15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti.
2016 Atölye Programı 5 - 13 Kasım tarihlerinde Alman cam füzyon sanatçısı
Gabriele Küstner yürütücülüğünde gerçekleşecek Mozaik Cam Füzyon Tasarımı Atölyesi’yle son bulacak.
Ana Destekçiler: Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Programı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Ege İhracatçı Birlikleri, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, İstanbul İhracatçı Birlikleri, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin destekleriyle düzenlenmektedir.
Atölye Destekçileri: Koleksiyon, Hafele, Homag Group, Kvadrat, Mudo, Vitra, Teixidors
Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Sergi Programı:
Türkiye Tasarım Haftası
Tasarım Vakfı 2016 Atölyeler Sergisi
Tarih: 19 – 23 Ekim Açılış: 10:00
Yer: Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Rumeli Salonu, A 26-30
Adres: Harbiye, Gümüş Cad. No:4, 34367 Harbiye / Şişli/İstanbul
Designweekturkey.com
Tasarım Tomtom Sokakta
Tasarım Vakfı Sergisi
Faruk Malhan, ‘Tasarımın Bağlamı’ Konferansı / 21 Ekim Cuma 18:30 – 19:30
Tarih: 20 – 23 Ekim
Yer: Tomtom Gardens
Adres: Tomtom Kaptan Sokak
Tasarimtomtomsokakta.com
3. Tasarım Bienali Yaratıcı Mahalle Programı
Tasarım Vakfı & Koleksiyon ‘Ortak Yaratım’ Sergi Açılışı
‘‘Bahşedilene Karşı İnsan” Konferansı (Faruk Malhan, Murat Güvenç)
Tarih: 2 Kasım Çarşamba / Açılış: 10:30 – 13:30
Yer: Tasarım Vakfı İstanbul
Adres: Cumhuriyet Mah. Hacıosman Bayırı Cad. No:25 Sarıyer/İstanbul
Bizinsanmiyiz.iksv.org
Tasarım Vakfı İstanbul
Hacıosman Bayırı Cad. No:25
Sarıyer 34457 İSTANBUL
Tel: +90 212 223 07 71
Tasarım Vakfı Bodrum
Yalıkavak Mah. Ömer Efendi Cad.
47.Sokak No:7
48400 Bodrum MUĞLA
Tel: +90 252 385 36 61
Tasarimvakfi.org
Facebook @tasarimvakfi
Instagram @designfoundationistanbul