Tansiyon Belirtileri Nelerdir? Düşük Ve Yüksek Tansiyon Nasıl Anlaşılır?
Tansiyon, tüm dünyada yaygın olarak görülen rahatsızlıkların başında gelir. Yüksek ve düşük olarak iki kısımda değerlendirilen tansiyon, yükseldiğinden insan sağlığını tehlikeye sokabilir. Tansiyon nedir, belirtileri nelerdir, yüksek ve düşük tansiyon farkları nelerdir gibi sorulara cevapları derledik.
Dünyada yaygın olan tansiyon hastalıkları, ülkemizde her üç kişide bir kişide yüksek tansiyon olarak kendini gösterir. Yüksek tansiyon durumunda, etkili tedaviyle sorunlar giderilebilir. Yüksek tansiyon, çeşitli diğer rahatsızlıkları da tetikleyebilir.
Tansiyon Nedir?
Tansiyon kısaca kan basıncı değeridir. Kan basıncının artması durumunda yüksek, basıncın düşmesi halinde düşük tansiyon ortaya çıkar. Yüksek tansiyon, düşük tansiyona göre çok daha tehlikelidir ve tedavi gerektirir.
Yüksek tansiyon tedavi edilmediğinde, kan damarlarındaki basınç, kalp rahatsızlıklarına, beyin hasarına, felce neden olabilir. Hipertansiyonun neden olduğu hastalıkların çoğu, hayati tehlikelere neden olabilecek rahatsızlıklardır.
Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Tansiyon, yani kan damarlarındaki basınç yüksek ve düşük olarak iki kısımda değerlendirilir. Dolayısıyla yüksek ve düşük tansiyonun belirtileri birbirinden farklıdır. İkisi de farklı belirtiler gösterebildiği gibi, birbirinden çok ayrı sorunlara neden olabilirler. Yüksek tansiyon çok tehlikeli olabiliyorken, düşük tansiyon genellikle baş dönmesiyle kendisini gösterebiliyor.
Yüksek Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Dünyada yaygın olarak görülen yüksek tansiyonun, ortak belirtileri olabildiği gibi kişiden kişiye değişen belirtileri de görülebilir. 180/110 mmHg'nin üzerinde seyrettiğinde belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Yüksek tansiyon durumunda bacaklarda şişkinlikler ortaya çıkar.
Çift görme ve bulanık görme rahatsızlıkları meydana gelebilir.
Tansiyon yükselmesinde, özellikle idrara sıklıkla çıkılabilir. Daha çok gece vakti sıklıkla uyanarak idrara çıkma durumları görülür.
Nefes darlığının yanı sıra, halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik yüksek tansiyonun yaygın belirtileri arasında yer alır.
Burunda ara sıra kanamalar ve kulak çınlamaları yüksek tansiyonun belirtileri arasındadır.
Baş dönmesi, başta ağrı, kalp ağrısı ve kalp atışlarında düzensizlik yüksek tansiyon rahatsızlığında görülen belirtiler arasında yer alabilir.
Bu belirtiler, yüksek tansiyonu olan çoğu kişide görülebilir. Bunların haricinde birçok farklı belirtiler, yüksek tansiyonu olan kişilerde görülebilir.
Düşük Tansiyon Belirtileri Nelerdir?
Hipotansiyon olarak adlandırılan düşük tansiyon, kan basıncının belli değerlerin altına düşmesi sonucunda ortaya çıkar. Tıbbi olarak genellikle büyük sorunlara neden olduğu söylenemez. Genellikle hafif belirtilerle ortaya çıkar.
Tansiyon düşmesi durumlarında, baş dönmesi ve bayılmalar sıklıkla görülebilir. Baş dönmesi hafif belirti olarak kabul edilirken, bayılmaların sıklaşması ciddi vaka olarak görülebilir.
Tansiyonun aşırı şekilde düşmesi, şok yaşanmasına neden olabilir. Müdahale edilmediğinde şok durumu hayati tehlikelere yol açabilir.
Düşük tansiyonda, aşırı şekilde kanama ve alerjik reaksiyonlar sıklıkla görülebilir.
Sersemlik, denge kayıpları ve yürümekte zorluklar çekme düşük tansiyonun nedenleri arasındadır. Aşırı düşük tansiyon durumları, hayatı tehdit edebilir. Bu nedenle düşük tansiyon rahatsızlığında, ciddiye alınarak uzmanlara başvurulmalı ve buna göre davranılmalıdır.
Yüksek ve Düşük Tansiyon Nasıl Anlaşılır?
Yüksek ve düşük tansiyon durumlarının anlaşılması için belirtilere mutlaka bakılmalıdır. Her iki durumda da hastada çeşitli belirtiler görülür. Hasta sizseniz belirtileri dikkatle takip edebilir, yüksek veya düşük tansiyon rahatsızlığınız olduğunu anlayabilirsiniz. Nadir de görülse bazı hastalıklarda ciddi olarak görülen düşük ve yüksek tansiyon birlikte görülebilir.
Yüksek Tansiyonun Tedavisi Nedir?
Yüksek tansiyon tedavisi için tanı konulması gerekir. Uzmanların kan değerlerini aldıktan sonra teşhis koydukları yüksek tansiyon, çeşitli yollarla tedavi edilebilir. Özellikle kişinin yaşam tarzını değiştirmesi önerilebilir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi gerek görüldüğü durumlarda uygulanır. Doğal ürünlere yöneltme, yapay ürünlerden uzak durulması önerilenler arasındadır. Hasta tüm kurallara riayet ederse, yüksek tansiyon tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır.