Tamek, kadın çiftçilerle kol kola
Türkiye’nin en köklü gıda ve meyve suyu firması Tamek’in, 1955 yılından günümüze sürdürdüğü kalite politikasının temelini kadın çiftçilerle sürdürdüğü dayanışma oluşturuyor.
Tamek ürünlerinin üretiminden hasadına, işlenmesine kadar her aşamasına kadın eli değiyor. Kadın Çiftçiler tarafından özenle yetiştirilen meyve ve sebzeler, %55’i kadınlardan oluşan çalışanlar tarafından işlenerek sofralara ulaşıyor.
Yıllık 240 bin ton meyve suyu üretimi ve 65 bin ton gıda ürünü ile Türkiye'nin yerli gıda üretim üssü olan Tamek, hammaddesinin tamamını aralarında çok sayıda kadın çiftçinin bulunduğu sözleşmeli çiftçilerinden sağlıyor. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle açıklama yapan Tamek Genel Müdürü Cem Kurt “Kadınlar hayatın olduğu gibi tarımın da merkezinde.
Ülkemizde 3 milyona yakın kadın çiftçimiz tarım sektöründe ter döküyor. Bu da ülkemizdeki toplam çiftçi sayısının hemen hemen yarısına denk geliyor. Tamek olarak, sözleşmeli çiftçilerimiz arasında kadınların bulunduğunu büyük bir gururla söylemek isterim. Tamek ürünlerinin kalitesini ilk günkü gibi devam ettirebilmemizin sırlarından bir tanesi de işte bu anlaşmalı kadın çiftçilerimiz. Kendilerine, sofralara sunmamıza yardımcı oldukları tazelik, kalite ve güven için minnettarız” dedi.
Gıda sanayiinde meyve ve sebzelerin tazeliği kadar hangi koşullarda yetiştirildikleri de büyük önem taşıyor. Çiftçilerle kontrollü tarım uygulamasına geçen ilk gıda firması olan Tamek, bu uygulama sayesinde hem üretim zincirini denetliyor hem de sağladığı alım garantisi ile Türk çiftçisine destek oluyor. Tamek’in anlaşmalı çiftçilerinin de yüzde 20’ye yakınını kadın çiftçiler oluşturuyor. Tamek, anlaşmalı çiftçilerin ihtiyaç duydukları tohum, fide ve gübreyi ücretsiz olarak sağlıyor. Tamek'in tarım uzmanları ayrıca, her tarla ve bahçe ile ekimden hasada kadar ilgileniyor.
Kadın Çiftçiler, Tamek’te Çalışarak Kazandıkları Para ile Okudu, Ev Sahibi Oldu
Tamek’in anlaşmalı çiftleri arasında yer alan kadınların her biri Tamek’te çalışarak kazandıkları para ile hayatlarına farklı birer yön verdi. Kadın çiftçilerin bir kısmı kazançları ile üniversite eğitimlerine devam ederek kendilerine meyve bahçesi kurdular, bir kısmı çocuklarının eğitim hayatlarının devam etmesini sağladı, bir kısmı da kendi işinin sahibi oldular. Tamek’in kadın çiftçileri arasında, kazandıkları para ile ev sahibi olan, traktör alan ya da ekipmanlarını yenileyen kadınlar da çoğunlukta.