Sularla arınma
Dr. Yaşar Yılmaz ve Eylem Yılmaz’ın Hayykitap’tan çıkan ‘Arınma Kitabı’, bedensel ve zihinsel arınmayı anlatıyor.
Hidroterapi; sıcak, soğuk ve kontrast uygulamalar olarak üçe ayrılır. Sıcak su, sinirlerin refleks hareketleriyle bedeni sakinleştirir ve gevşetir. Beyaz kan hücrelerinin damarlardan dokulara akışını stimüle eder. Bu hücreler de dokulardaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Soğuk su, damarları büzerek ve daha az geçirgen hale getirerek enflamasyonu azaltır. Ayrıca kas zayıflığını giderir ve idrar tutamama sorununda yararlı olabilir. Kontrast terapilerdeyse sıcak ve soğuk su uygulamaları tedavide dönüşümlü yapılır. Bu tedavi, adrenali ve endokrin bezlerini stimüle eder, enflamasyonu yatıştırır, organ fonksiyonlarını artırır. Kür merkezlerine gitme imkanınız yoksa aşağıdaki hidroterapi yöntemlerini evde uygulayabilirsiniz:
Buz ve kontrast: Herhangi bir yaralanma veya akut enflamasyonda acil soğuk uygulamasına ihtiyaç olur. Travma sonrasındaki ilk 24-36 saat arasında saat başı 20 dakika boyunca soğuk uygulanması önerilir. Bu tür travmalar kan dolaşımını artıran sıcak-soğuk uygulamalara da olumlu cevap verir. Bu durumlarda 3 dakika sıcak, ardından 30-60 saniye soğuk uygulamak ve bunu 3 kez tekrarlamak gerekir.
Banyolar ve duşlar: Hem zihinsel hem de bedensel olarak rahatlatır. Sıcak duşlar, ağrıyı azaltabildikleri gibi, sindirim sorunlarına da yardımcı olur. Terleme yaratarak detoksifikasyon sağlar. Uzun süreli soğuk duşlar, ateşe karşı etkilidir ama uzman gözetiminde uygulanması daha doğru. Soğuk duşlar sinirleri güçlendirir, salgı bezlerini uyarır ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Kontrast duşlarsa, dolaşımı artırmanın ve organ fonksiyonlarını stimüle etmenin iyi yolu.
Oturma banyoları: Sıcak banyolar genelde pelvis bölgesiyle ilgili (uterus krampları, yumurtalık veya testis ağrısı ve hemoroit gibi) rahatsızlıklarda yardımcıdır. İki dakika veya daha kısa süreli soğuk oturma banyolarıysa enflamasyon, kabızlık, vajinal akıntı, iktidarsızlık gibi durumlarda yararlıdır ancak idrar yolları enfeksiyonlarında uygulanmamalı.
El ve ayak banyoları: Kanın enflamasyonlu bölgeden çekilmesini sağlamakta çok etkili. Uykusuzluğu, boğaz ağrısını, soğuk algınlığını, adet ağrılarını, el ve ayak kramplarını, gut ve baş ağrısını azaltır. Sıcak ayak banyosu titremeye, bulantıya ve baş dönmesine karşı kullanılır.
Sıcak-soğuk kontrast banyoların ayaklardaki sinir ve refleks noktaları üzerinde etkisi büyük. Bu banyolar aynı zamanda diş ve baş ağrıları, nevralji, bilek şişmesi ve toksinlerin atımını uyaran önemli bir detoks desteği. İki küvetin birine sıcak, diğerine soğuk su doldurun. Ayak ve bileklerinizi 3 dakika sıcak suda bekletin, sonra 20-30 saniye boyunca soğuk küvete geçin. 3 kez tekrarlayın ve soğuk suyla bitirin.
Eller de ayaklar gibi, bedeni etkileyen refleks noktalara sahip. Soğuk su el banyosu burun kanamasını durdurabilir ve güneş çarpmasına iyi gelir. Sıcak el banyosu kramplarda faydalı. Boğaz ağrısı veya soğuk algınlığına karşı litre başına bir yemek kaşığı hardal tozunu sıcak suyla karıştırarak ayak banyosu yapabilirsiniz.
Buhar: Soğuk algınlığı ve nezlede etkili. Bir miktar suyu kaynatın. İçine birkaç damla ökaliptüs yağı ve birkaç nane yaprağı ekleyin. Başınızın üzerine bir havlu geçirerek su dolu kabın üzerine eğilin. Yavaş ve derin nefes alıp verin.
Kompresler ve paketler: 30 dakika boyunca sırt ve bacaklara sıcak kompres uygulamak siyatiğe iyi gelir.
Yine 30 dakika göbek, omuzların arası ve gövdeye sıcak buhar kompresi uygulamaksa safra kesesi taşı, kolik, adet sancısına karşı etkili.
Hidroterapinin 5 temel etkisi
* Dolaşımı iyileştirir.
* Kanı arındırır.
* Sindirimi ve boşaltımı güçlendirir.
* Sinir sistemini dengeler.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.