SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Stalin hâlâ yoldaş!

Rusya tarihinin en önemli kahramanını belirlemek amacıyla yapılan dev ankette Prens Aleksandr Nevskiy birinci oldu, Sovyet lideri Jozef Stalin ise az bir oy farkıyla üçüncülük koltuğuna oturdu

|

Rossiya televizyonunun altı ay boyunca tartışmalarla süren “Rusya’nın Adı” anketi, önceki gece yine tartışmalı bir şekilde son buldu. Telefon, internet ve kısa mesaj aracılığıyla 50 milyondan fazla kişinin oy kullandığı ankette, 13. yüzyılda yaşamış Prens Nevski 529 bin oyla birinciliği elde etti.
Rus topraklarına yönelik işgalcilerle savaşan Nevski, özellikle İsveçlilere karşı zaferiyle Rus birliğinin korunmasını sağlayan kişi olarak kabul ediliyor. İkinciliği, 1911 yılında suikast sonucu öldürülen reformcu Rus Başbakanı Pyotr Stolıpin 523 bin oyla elde etti.

‘Hile yapıldı’ iddiası
Toplam 500 aday arasında en tartışmalı kişi olan Sovyetlerin Gürcü asıllı lideri Stalin, birinci Nevski’den sadece 10 bin oy az alarak 519 bin kişinin desteğiyle üçüncü sıraya yerleşti. Milyonlarca kişinin kurşuna dizilmesinden ve çalışma kamplarına gönderilmesinden sorumlu tutulan Stalin’in iktidarda bulunduğu dönem, çoğu Rus tarihçi tarafından “Terör Yılları”olarak anılıyor. Komünistler, oylamada bir ara birinciliğe yükselen Stalin’in anketi kazanmaması için hile yapıldığını ileri sürdü. Stalin adına toplu oy kullanma iddiaları üzerine anket bir ara durdurulmuştu. Ankette şair Aleksandr Puşkin 4’üncü, Çar Büyük Petro 5’inci, Lenin 6’ıncı sırada yer aldı. Yazar Fedor Dostoyevski, Çar Korkunç İvan, kimyacı Dmitriy Mendelev ile General Aleksandr Suvorov ilk 10’a giren diğer isimler oldu.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.