Skandalı yazdı, mahkûm oldu
Eski BEL-PA Genel Müdürü Yalçın Beyaz’la ilgili skandalı ortaya çıkaran gazeteci Nurettin Kurt, 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına mahkûm edildi. Beyaz’la ilgili soruşturma ise 8 aydır sürüyor!
Ankara Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden BEL-PA’nın eski Genel Müdürü Yalçın Beyaz’la ilgili skandalı ortaya çıkartan gazeteci Nurettin Kurt’a ceza yağdı.
Evli ve 4 çocuk babası Beyaz’la ilgili iddialar, İstanbul’daki İSKİ skandalını hatırlatmıştı. Beyaz, 9 yıl imam nikâhlı yaşadığı Cengiz’in, sekreteri ile olan ilişkisini gerekçe göstererek kendisini terk ettiğini, ardından parasını gasp ettiğini öne sürerek suç duyurusunda bulunmuştu. Beyaz, emniyette ve savcılıkta verdiği ifadesinde, Cengiz’e nakit 245 bin euro döviz ve 100 bin YTL verdiğini, ayrıca silah zoruyla 500 bin YTL’lik de senet imzaladığını iddia etti. Beyaz’ın, Cengiz’le olan para ilişkilerinin yanı sıra sekreteri Füsun Çağlayan’a da iki villa aldığı açığa çıkmıştı. Beyaz, bu iddiaların ardından istifa etmişti.
Soruşturma hâlâ sürüyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, basında yer alan bu haberleri ihbar kabul ederek, Beyaz hakkında “haksız mal edinmek” suçundan soruşturma başlatmıştı. Ancak 8 aydır süren bu soruşturma halen tamamlanmadı.
Skandalı ortaya çıkartan Hürriyet gazetesi muhabiri Kurt’a jet mahkûmiyet çıktı. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Beyaz ve Cengiz’in suç duyurusu üzerine “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçundan yargılanan Kurt’u, ikinci duruşmada 1 yıl 6 ay 22 gün hapse mahkûm etti.
Mahkeme, Kurt’a verilen bu cezanın, CMK 231. maddesi uyarınca geri bırakılmasına karar verdi. Ancak Kurt, 5 yıl içerisinde aynı suçu yeniden işlerse bu cezasını da çekmek zorunda kalacak.
301 benzetmesi
Basın meslek örgütleri “adil yargıyı etkilemeye teşebbüs” suçunu TCK’nın 301. maddesine benzeterek, “Türkiye, bu utançtan kurtarılsın” dedi. Kurt’un hapse mahkûm edilmesine basın meslek örgütleri şöyle tepki gösterdi:
Ercan İpekçi (Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı): “TCK yapıldığı tarihte bütün bu olası sonuçları söyledik. Israrla anlamak istemediler. Şimdi tıpkı 301. maddede olduğu gibi gazetecilerin hapislere girdiğini görerek, Türkiye’yi bir utancın içine sevk ederek, yaptıkları yanlıştan dönme durumuna gelecekler, ama acıyı çeken gazeteci olacak. Gazeteciyi cezalandırmak, basın özgürlüğünün bir ihlalidir. Asıl yargıyı etkilemek suçunu işleyebilecek konumdakiler, hükümet yetkilileridir. Gazetecinin yaptığı sadece olayı haberleştirmekten ibarettir. Gazetecinin hapse girmesinin utancını yaşayacak ise bu düzenlemeleri yapan siyasi iktidardır.”
Otosansüre gider
Ahmet Abakay (Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı): “Kurt’un yanında olduğumuzu vurguluyorum. Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu, TCK’nın 301. maddesi kadar önemlidir. Kurt, çok ciddi sonuçları olan bir usulsüzlüğü, haksız kazancı ortaya seren ve bu anlamda kamu görevi yapar bir durumdayken, haksızmış konumuna sokularak yargıyı etkileme adı altında cezalandırıldı. Kamu adına haber alma ve verme hakkını kullanan bir gazeteci, otosansürle karşı karşıya bırakıldı. Yargıçlarımızın, bu tür kararları verirken, daha dikkatli davranması gerektiğini düşünüyorum.”