SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Siyez Buğdayının Faydaları Nelerdir? Siyez Unu İle Yapılan Ekmeğin Sağlığa Faydaları

Siyez buğdayı en sağlıklı buğday türlerindendir. Özellikle sağlık özerindeki faydaları öğrenildikçe daha fazla tüketilmeye önemli hale gelmiştir. Sizde siyez buğdayı hakkında bilgi edinerek nelere iyi geldiğini öğrenebilir, sofralarınızda yer verebilirsiniz. Sizin için siyez buğdayının faydaları nelerdir? Siyez unu ile yapılan ekmeğin sağlığa faydalarını detaylı şekilde derledik.

|

Siyez buğdayı çağlar öncesinde kullanılan ilk tarım ürünlerinden olup günümüzde genetiği bozulmamış nadir buğday türlerindendir.

Siyez Buğdayının Modern Buğdaylardan Farkı Nedir?

Binlerce yıl önceden kalan siyez buğdayı günümüzde modern tarımda ekilen buğdaylardan daha farklıdır. Bugün kullandığımız birçok ürün gibi buğdaylarında farklı nedenlerle genetiği değişmiştir. Gerek verimlilik gerekse lezzet açısından modern buğday genetik kodlarında düzenlemeler yapılarak bugünkü halini almıştır. Siyez buğdayı ise ilk tarım ürünlerinden biri olarak bilinmektedir. Günümüzde genetiği değişmemiş olan nadir ürünlerden biridir. Siyez buğdayı modern buğdaya oranla daha fazla protein içerir ve gluten oranı oldukça düşüktür.

Siyez Buğdayının Faydaları Nelerdir?

Son günlerde sıkça duyduğumuz siyez buğdayının sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi bulunuyor. Siyez buğdayı genellikle en çok makarna, ekmek ve bulgur şeklinde tüketiliyor. Beslenme planınıza siyez buğdayını da alarak hem lezzetli hem de sağlıklı bir hayata kavuşabilirsiniz. Çağlar öncesinden gelerek sofralarımıza sağlık getiren siyez buğdayının faydalarını sizlere kısaca özetledik.

Antioksidan özelliği yüksek bir besindir.

Bağışıklığın artmasında yardımcıdır.

Hücre yapısının korunmasında büyük rol oynar.

Glisemik indeksi düşük besinler arasındadır. Kan şekerinin hızlıca yükselmesini önler.

Özellikle bağırsak kanserini önlemekte etkindir.

Kolesterol oranı içermez.

Kalp dostu bir besin olarak bilinir.

Mide problemlerinin düzelmesinde yardımcı bir besindir.

Protein açısından oldukça zengindir.

Karbonhidrat oranı düşüktür.

B vitamini içerdiğinden sinir sisteminde olumlu etkileri bulunur.

Folik asit açısından zengin bir besindir.

Lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsak dostu bir besindir.

Doymamış yağ açısından zengin ve besleyicidir, doymuş yağ oranı ise düşüktür.

Siyez Unu İle Yapılan Ekmeğin Sağlığa Faydaları

Siyez buğdayının en fazla tüketim şekli unundan elde edilen ekmeğidir. Siyez unundan yapılan ekmeklerin protein oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşüktür. Özellikle hamile ve emziren annelerin tüketmesi folik asit nedeniyle tavsiye edilmektedir. Emziren annelerinde siyez unundan yapılan ekmeği tüketmesi süt oranını arttırmayı sağlamaktadır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından da faydalı bir ekmektir. Ayrıca siyez ekmeğinin glisemik indeksi ve gluten oranı oldukça düşüktür. Siyez buğdayı kullanılarak yapılan ekmekleri tükettiğinizde şişkinlik hissetmezsiniz. Sağlık açısından oldukça faydalı olan siyez ekmeği tüketerek birçok faydasından kolayca yararlanabilirsiniz.

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.