SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Sinirlenmemek için bir lokma bir şeyler yiyin!

Evli çiftler üzerinde yapılan bir araştırmayla, açlık nedeniyle kan şekerinde yaşanan düşüklüğün insanları daha sinirli hale getirip birbirlerine kötü davranmaya ittiği kanıtlandı.

|

14 Nisan’da, saygın bilim dergilerinden ‘Proceedings of the National Academy of Sciences‘da yayımlanan araştırmada 107 çift 21 gün boyunca gözlemlendi. Brad Bushman liderliğindeki araştırma ekibi, düşük kan şekerinin insanları hem daha saldırgan yaptığını, hem de sinirini karşısındakinden çıkarma eğilimini artırdığını keşfetti.

Beyin, yakıt olarak onu kabul ediyor

Buna neden olarak, beynin çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyması gösteriliyor. Basit bir şeker olan glikoz da beynin yakıt olarak kabul ettiği tek molekül. Uzmanlar, “Kan dolaşımındaki şeker azaldığında, beyin gücü de azalır. Düşük kan şekeri öz denetim gerektiren yüksek düzeydeki görevleri yerine getirmeyi de etkiler. Çünkü bu görevler de yüksek oranda enerji gerektirir” diyor.

Bazı insanların bünyesi şekeri düzenlemek konusunda daha zayıf olduğundan, bu insanların asabiyete daha yatkın olabileceği belirtiliyor.

Savaşla bile bağlantı kurmuşlar

Biliminsanları kendilerinden önce yapılan ve glikoz-şiddet ilişkisini irdeleyen bir araştırmaya da işaret etti. 122 ülkede yapılan bu araştırmaya göre, kan şekeri metabolizmasında hayati önem taşıyan bir enzim olan ‘Glikoz 6 Fosfat Dehidrogenaz enziminin eksikliği‘ ile vahşi ölümler ve hatta savaşlar arasında ciddi bir bağlantı saptanmış.

Bağlantı böyleyken, insanların atıştırmalık şeyler yedikten sonra daha iyi davranmaya başladığını gösteren deneyler de var mı? Uzmanlar buna “evet” diyor. Tartışma ortamının yaratıldığı bir araştırmada, limonata içirilen katılımcıların, diğerlerine karşı çok daha nazik davrandığı ve alçak sesle konuştuğu gözlenmiş.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.