Sigarada İlk 1 ay çok kritik
Sigarayı kendi kendine bırakmaya çalışan kişilerin çoğunluğu ilk 1 ay içinde başarısız olurken, tıbbi destek alanlar ise sigarayı daha rahat bırakabiliyor.
Araştırmalar, kendi kendine sigarayı bırakmakta zorlanan kişilerin, dışarıdan destek almaları durumunda sigarayı daha rahat bırakabildiklerini, tamamlayıcı tıp tedavi yöntemlerinin, ilk ay içindeki belirgin etkileri ile sigara bırakmayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanların yaklaşık yüzde 90'ı başarısız oluyor.
Tamamlayıcı tıp yöntemlerinin sigara bırakma konusundaki etkisini araştıran Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Mora Bursa Terapi Merkezi’ne başvuran 1562 sigara bağımlısı üzerinde Mora Terapi yönteminin sigara bırakmadaki etkisini araştıran bir çalışma gerçekleştirdi. İlk bir ayın sonunda, kontrollü bir Mora Terapisi gören kişilerin yaklaşık yüzde 70'nin, ilk 1 ay içinde yaşanan nikotin krizlerine karşı koyabildiği ve hiç sigara içmediği tespit edildi.
Çalışma kapsamında Prof. Dr. Mehmet Karadağ, sigarayı bırakmaya karar verip Mora Bursa Terapi Merkezi’ne başvuran 1562 kişiye Mora Terapi uyguladı. Düzenli yakın takibe alınan bagˆımlılarda, 1. ayın sonunda go¨ru¨s¸me yapılan 1338 bağımlının 925’i yani %69,13’lu¨k kısmının sigarayı hiç içmediği tespit edildi.
Sigara bırakma süreci bağımlılar için hiç de kolay olmayan bir süreç. Nikotinin yarattığı bağımlılık özellikle de gün içinde 10'dan fazla sigara içen kişiler üzerinde, belli saat aralıkları ile nikotin krizleri yaşamalarına neden oluyor. Bağımlılar her ne kadar bırakmak konusunda çok kararlı olsalar da, nikotin bağımlılığından kaynaklı krizlere yenik düşebiliyor. Genellikle azaltarak değil, birden bire bırakmanın daha başarılı olduğunu ifade eden uzmanlar, süreci hasta ile birlikte yönetmenin önemini vurguluyorlar.
Mora Terapi yöntemini başarılı bulan hekimler, destek amaçlı olarak bu tedavi yönteminin denenmesini tavsiye ediyor. Özellikle son dönemlerde sigara bıraktırmada ön plana çıkan Mora Terapi yöntemi hem nikotin krizlerini azaltıyor, özellikle de en yoğun nikotin krizlerinin yaşandığı ilk bir ay içinde, vücutta sigaraya karşı bir isteksizlik hissi yaratıyor. Sigaranın vücutta bıraktığı elektromanyetik frekans izini silme esası ile çalışan Mora Terapi yöntemi, beynin sigara isteğini azaltarak nikotin krizlerinin çok daha kolay atlatılmasına yardımcı oluyor.
Mora Terapi sigaranın yanı sıra alkol, kilo, ağrı, alerji gibi sorunlarda da çok etkili sonuçlar ortaya koyuyor. Bugüne kadar Türkiye’de binlerce hastanın Mora Terapi gördüğü ve başarı oranlarının yüzde 80’ler civarında olduğu Mora tedavi uzmanları tarafından belirtiliyor. Amerika ve Avrupa’da yaygın bir şekilde kullanılan Mora Terapi, Türkiye genelinde 20 farklı ilde bulunan 50 Mora Terapi Merkezi üzerinden hizmet veriyor.