SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ses Terapisi Nedir, Nasıl Uygulanır? Ses Terapisi Egzersizleri Nelerdir?

Sesimizi etkili bir şekilde kullanamamanın, kişisel ilişkiler, kariyerler ve yaşamlarımızın genel kalitesi üzerinde büyük bir etkisi vardır. Pek çok kişi ses terapisinin şarkıcılar, oyuncular ve yayıncılar için ayrıldığını düşünse de tam olarak öyle sayılmaz. Herkes bir noktada es bozukluklarını iyileştirmek, yönetmek ve önlemek için ses terapisinden yararlanabilir. Peki, Ses terapisi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

Ses terapisi, ses bozukluklarına katkıda bulunan ya da başka bir şekilde normal ses kullanımını sınırlayan davranışları değiştirmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Ses Terapisi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Ses terapisi genellikle ses bozukluğuyla ilişkili belirli sorunları ele almak için tasarlanmış bir dizi egzersiz ve strateji içermektedir. Bu egzersizler ses üretimini iyileştirmek için duruş ayarlamaları, nefes alma, özel boyun ve boğaz gevşeme egzersizleri, rezonans ve özel ses egzersizlerini içermektedir. Bazı egzersizler ses üretmek için kullanılan kasları hedef alırken, diğerleri ses kıvrımlarının iltihaplanmasını ve şişmesini azaltır.

Ses Terapisi Egzersizleri Nelerdir?

Kullandığımız terapi yöntemleri kanıta dayalı yöntemlerdir. Yani terapi yaklaşımının etkinliğini destekleyen yayınlanmış araştırmalar vardır. Bunlar;

Rezonant Ses Terapisi

Akışa Dirençli Tüp Egzersizleri

Vokal Fonksiyon Egzersizleri

Konuşma Egzersizleri,

Lee Silverman Ses Terapisidir.


Ses Terapisi Özellikle Hangi Durumlarda Önerilmektedir?

Pek çok kişide ses ve konuşma bozuklukları doğumdan itibaren, sonradan hatta bir travma sonrası dahi ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ses terapisi özellikle;

Vokal felç

Ses şişmesi (ödem),

Vokal nodüller,

Ses kistleri, polipler, papilloma (genellikle ameliyat öncesi ve sonrası bakım için),

Kronik öksürük,

Ses Teli / Katlanma Bozukluğu,

Kas Gerginliği Disfoni,

Kekeleme,

Puberphonia,

Fonksiyonel afoni / disfoni,

Spazmodik Disfoni gibi rahatsızlıkları olan insanlara uygulanmalıdır.

Bu tedavilerde ilk odak nokta, sesi potansiyel olarak etkileyen tıbbi nedenler ve sağlık faktörlerinin tam olarak araştırıldığından emin olmaktır. Bu nedenle, bir kişinin tedavi edilmesinde büyük rol oynar. Ses bozukluklarının kökenine inildiğinde daha çabuk iyileşme durumu söz konusudur. Tabi bu rahatsızlıkların dışında her insan ses tonunu düzeltmek, konuşma becerilerini geliştirmek için de terapi alabilir. Bununla birlikte pek çok ses bozukluğu, mantıklı ve uzman ses terapisi sayesinde iyileştirilebilir. Ayrıca ses üretimi üzerindeki olumsuz etki en aza indirilebilir.

 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.