SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Selenyum, çinko ve beta glukanlar bağışıklık sistemi için ne kadar önemli?

Sıkça duyduğumuz selenyum, çinko ve beta glukanların faydaları nelerdir? Selenyum, çinko ve beta glukanlar hangi besinlerde bulunur? Diyetisyen Elif Bilgin Baş konu hakkında bilgiler verdi.

|

BETA GLUKAN, BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRELİM! 

Beta glukanlar; bağışıklık sistemini güçlendiren liflerdir. Suda çözünebilir bir lif olan beta glukan; yulaf, yulaf ezmesi, yulaf kepeği, yulaf unu, çavdar,  buğday, bakteri, maya, algler ve mantarlardan elde edilir. Beta glukanlar; bağışıklık sistemi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle alerjiler, otoimmün hastalıklar ve enfeksiyonların tedavisine yardımcıdır. Yüksek kolesterol, diyabet, HIV, kronik yorgunluk sendromu, duygusal stres, soğuk algınlıkları, grip nezle, alerjiler ve çoğu otoimmün hastalıkların baskılanmasına yardımcıdır. Bağırsaktan emilimi sırasında kolesterol emiliminin baskılaması nedeniyle kan kolesterol düzeylerinin de dengelenmesine yardımcıdır. Beta glukanlar hekim önerisiyle takviye olarak kullanılabilir. Haftada 2 gün yulaf ezmesi içeren müsliler, granolarlar ile kahvaltılar ara öğünler yapabilirsiniz.

SELENYUM İLE GÜÇLÜ BİR KALKAN OLUŞTURALIM!

İnsanlarda selenyumun yüzde 28-40'lık büyük bir kısmı iskelet kasında depolanır. Selenyum birçok besinde doğal olarak bulunur. Balık, karides, dana karaciğeri, hindi, dana, tavuk eti, yumurta, süt ürünleri, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ve tam tahıllar iyi birer selenyum kaynağıdır. Selenyum HIV, grip virüsü olan Influenza, hepatit C gibi virüslerin gelişiminin önlenmesinde kilit rol oynamaktadır. Aynı zamanda selenyum metabolizmayı hızlandırır ve kansere karşı koruyucudur.

ÇİNKO ZENGİNİ BESİNLER TÜKETELİM!

Çinko, bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir. Ayrıca immün sistemi güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, enerjik ve pozitif olmanıza katkıda bulunur. Mevsim geçişlerinde mutlaka çinko seviyelerine bakılmalıdır. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek için ana ve ara öğünlerinizde hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz. 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.