Şehla Göz Ne Demek? Şaşılık İle Şehlalık Arasındaki Farklar Nelerdir?
Şehla göz ile şaşılık iki farklı göz durumudur. Bunlar özellikle çocukluk döneminde net bir şekilde görülmektedir. Şaşılığın tıp içerisinde ismi Strabismus’dur. Bu durum gözlerden bir tanesinin karşıya bakarken diğerinin iç kısma doğru veya yana doğru bakmasıdır. Sizler için şehla göz ve şaşılık hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
Şaşılık genel olarak çocukluk döneminde belli olan bir rahatsızlık türüdür.
Şehla Göz Ne Demek?
Şehla göz genel olarak, şaşılık ile karıştırılan bir durumdur. Şehlalık tamamen kişilerin göz yanılması yaşaması sonucunda şaşı olarak görülür. Bu durumun sebebi ise gözün genel görünüm itibari ile normal yapıdan bir tık farklı olmasıdır. Şehla göz genelde çocuklarda veya bebeklik döneminde gözükmektedir.
Özellikle bu durum çocuklarda daha fazla ilgi çekmektedir. Ailelerin böyle bir şüphesi olması durumunda çocuk doktorundan tavsiye alması veya çocuğunu çocuk göz hastalıkları uzmanına götürmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda ise çocuklarda dönemsel olarak yalancı şaşılık da meydana gelebilir. Bu durum zamanla düzelmektedir. Göz kapağında bir anormallik olması, yüz yapısına yansımaktadır.
Bazı durumlarda burun kökünün aşırı bir şekilde basık olması, kişilerin göz yapısını bu şekilde görmesine sebep olmaktadır. Bu tarz bir durum olduğunda ilk bir yıl içerisinde kişilerin mutlaka çocuklarını göz muayenesine götürmesi gerekmektedir. Herhangi bir problem olmaması durumunda bile kişiler rutin olarak çocuklarını muayene ettirebilirler. Şaşılık ve şehla göz arasındaki farkı ancak hekimler koyabilir ayrıca bu tarz bir durumda erken müdahale edilmesi bu tarz bir rahatsızlığın önüne geçilmesine neden olabilir.
Şaşılık ile Şehlalık Arasındaki Farklar Nelerdir?
Şaşılık ve şehla göz arasındaki farklı bilmek için öncelikle kişilerin iyi bir bilgi edinmesi gerekmektedir. Detaylı bir bilgi için doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Şehla veya şaşılık durumunun erken yaşta fark edilmesi, kişiler için son derece faydalıdır. Özellikle şaşılık tedavi edilebilecek bir durumdur. Eğer doğru bir şekilde tedavi edilirse kişiler rahatlıkla bu sıkıntılarından kurtulabilir. Ancak tedavi olmaması durumunda kişiler zamanla göz tembelliği veya göz kapağı düşmesi gibi çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Tespit için gerekli olan durumlar ise şu şekildedir;
- İki gözün, paralel bir şekilde duruyor olması veya olmaması.
- Gözlerde aşırı ağrı.
- Sık sık göz sulanması.
- Bir şeye bakarken gözü çevirme ihtiyacı hissetmek, başın hareket ettirilmesi veya gözlerde meydana gelen aşırı kısılma.
- Televizyonu uzaktan izleyememe.
- Kitabı uzaktan okuyamama.
- Çift görme.
- Aşırı bulanık görme.
- Gözde titreme.
- Üç boyutlu bir şekilde görememe.
Bu belirtilerin olmaması durumunda kişiler şehla göze sahiptir. Şehla göz geçirilebilecek bir durum değildir, ayrıca günümüzde birçok kişide bulunmaktadır. Zaman içerisinde yüz yapısı oturduktan sonra ise aşırı bir şekilde kendini belli etmez. Şaşılık, şehlalık aksine son derece zor ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur.