Sarı Dişleri Önleyen Gıdalar
Koyu renkli gıdalar, ağız temizliğine dikkat edilmemesi ve sigara dişlerin sararmasına yol açar.
Koyu renkli gıdalar, ağız temizliğine dikkat edilmemesi ve sigara dişlerin sararmasına yol açar. Dişleri lekeleyecek içecek ve yiyecekleri tükettikten sonra ağzı suyla çalkalamak temiz kalmasına yardımcıdır. Diş sağlığını destekleyen gıdalar gerekli besin maddelerini sunar, dişlerdeki lekeleri temizler ve dişlerin dışına koruyucu bir tabaka sağlarlar. Birçok yiyecekte bakterilerin plağa dönüştürebileceği şekerler bulunduğu için düzenli olarak dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak tavsiye edilir.
Diş plağı dişlerde birikir ve kendisi renksiz olsa da bunlara ilişen yemek kalıntıları dişlerin sararmasına yol açar. Su ağzı yıkar ve yemekten sonraki asidik halini nötralize eder. Elma, havuç, kereviz gibi nemli ve sert gıdalar dişlerin yüzeyindeki plağı temizleyerek doğal diş fırçaları gibi davranırlar ancak fırçalamanın yerini tutmazlar. Güncel araştırmalara göre kızılcıkta (cranberry) bulunan proantisiyanidinler ağızdaki mikroorganizmaları öldürerek plağı önlemektedir.
Yemeklerden gelen veya bakteri tarafından üretilen asit diş minesini eritir. Gıdalardaki kimyasallar mineyi sertleştirir, asidin mineyi eritmesini engeller ve böylece bakterilerin üreyebileceği alanlar oluşmaz. Ispanakta, brokolide ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan oksalat kalsiyumla beraber dişlerin üzerinde mineyi koruyacak bir tabaka oluşturur. Süt ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeler mümkün olduğunca ayrı ayrı yenmelidir çünkü oksalat kalsiyumun emilimine müdahale edebilir. Çikolatadaki bir kimyasalın da florür kadar etkili olabileceği görülmüştür.
Dişlerin sararması mine tabakasında ve dentin tabakasında oluşur. Mine inceldikçe dentin tabakasının rengi daha görünür olabilir ve dişler sarımsı bir renk alır. Mine dişi sarar, vücuttaki en sert maddedir ve tekrar büyümez. Dentin tabakası ise bağlayıcı dokulardan oluşan dişin çekirdeğidir ve kalsiyuma ihtiyaç duyar. Kalsiyum süt ürünlerinde bolca bulunur ve vücut tarafından emilmesi için D vitamini gereklidir.
Hangi Sebze Meyveler Dişler İçin İyidir