SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Şampiyon ‘rahat’ çıktı

Şampiyon ‘rahat’ çıktı

|





Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) Sayısal ve Eşit ağırlıkta aldığı puanlarla Türkiye birincisi, sözelde de Türkiye üçüncüsü olan Ankara TED Koleji Vakfı Özel Lisesi mezunu Ethem Erkan Aktakka, şampiyon olduğunu tatilde öğrendi.
Sonucun kendisi için sürpriz olduğunu belirten Aktakka, "Benim için elektrik - elektronik mühendisliğine uygun puan almak yeterliydi ama tek sınav riskli. ÖSS lise yıllarına yayılmalı" dedi. Kimya mühendisi anne Şükran ve baba Zeki Aktakka’nın küçük çocukları Erkan, ablası Gülgün Aktakka ile Didim’de tatil yaparken birinci olduğunu öğrendi.
Tatil keyfi, şampiyonluk sürpriziyle katmerlenen Aktakka, sınavı kazanacağından emin olduğu için sınav sonuçlarını öğrenmeden sabah denize gittiğini, dönüşünde de cep telefonundan arayan dayısı Mustafa Turhan’ın Türkiye birincisi olduğu müjdesini verdiğini söyledi.

‘Kaçmayı düşündüm’
Aktakka, sınav sonrası duygularını da şöyle anlattı:
"Basın mensuplarının çok ilgi göstermesi yüzünden bir ara kaçmayı düşündüm. Başarımı, hep söylendiği gibi sistemli çalışmaya borçluyum ama hiçbir zaman yaptığım günlük programlara uyamadım. Canım ne zaman ne istiyorsa onu yaptım. Boş zamanlarımı kitap okuyarak, bilgisayarla değerlendirdim. Kış boyunca özel bir fitness merkezinde spor yaptım."
Özel bir dershaneye yerine sadece okulunda verilen ‘Çok Amaçlı Geliştirme Programı’na devam ettiğini de belirten ÖSS Türkiye şampiyonu Erkan, hangi üniversiteye gideceğine Ankara’ya döndüğünde karar vereceğini dile getirdi.

Sayısal:
• Birinci: Ethem Erkan Aktakka (Ankara TED Koleji), 184.993
• İkinci: Cihat Eldeniz (Mersin Anadolu Lisesi), 184.750 ve aynı puanla Emrullah Yılmaz (İskenderun İstiklal Makzume Anadolu Lisesi).
• Üçüncü: Onur Güngör (Balıkesir T.C. Ziraat Bankası Fen Lisesi), puanı 184.507, aynı puanla Muhammet E. Mıhçıoğlu (Konya Özel Büyük Koyuncu Fen Lisesi) ve Mersin Özel Yıldırım Han Lisesi’nden Yücel Taş.

Sözel:
• Birinci: Sinan Otlu (İstanbul Lisesi), 173.230.
• İkinci: Emin Şenay (Aydın Fen Lisesi), 172.527).
• Üçüncü: Ethem Erkan Aktakka (Ankara TED Koleji), 172.370.

Eşit ağırlıklı:
• Birinci: Ethem Erkan Aktakka (Ankara TED Koleji), 171.634.
• İkinci: Sinan Otlu (İstanbul Lisesi), 171.599.
• Üçüncü: Ahmet Önder Güven (Ankara Atatürk Anadolu Lisesi), 171. 250.

Yabancı Dil:
• Birinci: Hakan Er (Giresun Anadolu Öğretmen Lisesi), 146.400.
• İkinci: Burcu Gökgöz (Üsküdar Çağrı Bey Anadolu Lisesi), 146.157 ve aynı puanla Ayla Uzuner (Samsun Anadolu Lisesi).
• Üçüncü: Safiye Merve Akbaş (İstanbul Maltepe Kadir Has Anadolu Lisesi), 145.914 ve aynı puanla Hatice Bakanlar (Aydın Nazilli Anadolu Lisesi).




Geçen yıl olduğu gibi en başarılı il Antalya olurken; en başarısız il Hakkari kötü kaderini 2002’de de yenemedi. ÖSYM Başkanı Fethi Toker’in dün açıkladığı sonuçlara göre, ÖSS’ye başvuran 1 milyon 540 bin 422 adaydan 1 milyon 489 bin 478’i sınava girdi. Bu adaylardan 1 milyon 489 bin 351 adayın sınavı geçerli kabul edilirken, kopya çeken, kimlik belgesi olmayan, sınav kurallarına uymayan ve yerine başkasını sokan 127 adayın sınavı geçerli sayılmadı.

9 bin kişi ‘0 puan’ aldı
Sınavı geçerli olan adaylardan 1 milyon 34 bin 750’si (yüzde 69.5), 105.000 ve daha fazla puan alarak başarılı oldu, 454 bin 601’i (yüzde 30.5) ise ÖSS’yi kazanamadı. Tam 8 bin 819 aday da, sınavdan sıfır puan aldı.
ÖSS’de 120.000 ve üstü puan alan aday sayısı 613 bin 915 (yüzde 41.5) olurken; kamuya ait fen liseleri, 2001’de ÖSS sonuçlarında olduğu gibi yüzde 99.7’lik başarıyla diğer alanlardaki okulları geride bıraktı. Özel fen liseleri yüzde 99’luk kazanma oranını yakalarken; Anadolu Liseleri, yüzde 98.5’lik başarıya imza attı. Geçen en başarılılar arasında üçüncü olan askeri liseler, bu yıl yüzde 97.4’le dördüncü oldu

Kızlar yine erkekleri geçti
Yüzde 97.2’lik başarıyla yabancı dil ağırlıklı liseler ve yüzde 96.3’lük başarıyla öğretmen liseleri, yüzde 94.1’lik bir başarı oranı yakalayan yabancı dil ağırlık özel liselere ve yüzde 89.8’lik başarı oranına sahip özel liselere fark attı. Kamuya ait düz liseler, yüzde 76.1’lik başarıyla okullar sıralamasında 11’nci; imamhatip liseleri yüzde 74.2’lik oranla 14’ncü sırada yer aldı. Meslek ve teknik liseler ise başarı oranı en düşük okullar oldu.
Sınavı geçerli sayılan 1 milyon 489 bin 352 adaydan 867 bin 880’ni (yüzde 58.3) erkek, 621 bin 471’i (41.7) kız olarak tespit edildi. Erkek adaylardan yüzde 66’sı başarılı olurken, kız adaylardan yüzde 74.4’ü sınavı kazandı.

Dikkat! Son gün 9 Ağustos!
Üniversite mezunu olarak yeniden sınavı giren adayların yüzde 55.8’i başarılyı olurken, lise son sınıf öğrencilerinin başarı oranı 37.1’de kaldı.
İstanbul Atatürk Fen, İskenderun İstiklal Makzume Anadolu, Aydın Fen ve Ankara Atatürk Anadolu liselerinin, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dereceye girenler arasında öğrencisi bulunması dikkat çekti. Sınavda başarılı olan adaylar, yükseköğretim programları tercih formlarını 31 Temmuz - 9 Ağustos arasında lise ve dengi okullardan alabilecek. Adaylar formlarını, kendilerine postalanan kılavuza uygun olarak dolduracak.

(Sinan Otlu, Eşit Ağırlık Türkiye ikincisi, Sözel Türkiye birincisi)
Sinan Otlu, başarılı olduğunu, tatilini geçirdiği Didim’de öğrendi.
Sinan Otlu, babası ortopedi uzmanı Dr. Mustafa Gür Otlu, annesi Zeynep ve kardeşi Harun ile geldiği Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin şunları söyledi: "Bu başarıyı bekliyordum. İlk 20’de bir derece bekliyordum, ama birincilik de sürpriz olmadı. Mühendisliği seçeceğim, ama yine de tam kararımı vermiş değilim."

(Cihat Eldeniz, Sayısal Türkiye ikincisi)
Cihat Eldeniz, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik - Elektronik Bölümü’nde okumak istiyor. Aslında birincilik beklediğini de itiraf eden Eldeniz, "Sürekli test çözerek pratiğimi geliştirdim. Amacım, Boğaziçi’nde akademisyen olarak kalmak" diyor.

(Emrullah Yılmaz, Sayısal Türkiye ikincisi)
ÖSS Sayısal’da ikinciliği Cihat Eldeniz ile paylaşan Emrullah Yılmaz’ın hedefi tıp fakültesi.Yılmaz, ikinciliğinin normal bir sonuç olduğunu belirtip "Planlı ve programlı çalışmanın meyvesini aldım" dedi.

(Emin Şenay, Sözel Türkiye ikincisi)
Başarısını düzenli çalışmaya ve ailesine borçlu olduğunu söyleyen Emin Şenay, bilgisayar mühendisliğinin ilk sırada yer alacağını, Boğaziçi Üniversitesi ya da ODTÜ arasında karar vereceğini söyledi ve ekledi: "Kitaplara gömülüp hayatı zehir etmedim."

(Hakan Er, Yabancı Dil Türkiye birincisi)
Giresunlu Hakan Er, bu seviyeye İngilizce öğretmeni ağabeyi Tevfik Er sayesinde geldiğini belirterek, "Düzenli çalışarak ve kendime güvenerek bu başarıyı yakaladım" dedi.

(Burcu Gökgöz, Yabancı Dil Türkiye ikincisi)
Sınavda derece yapmayı çok istediğini, ‘Ama hayal kırıklığına uğramamak için düşünmemeye çalıştığını’ söyleyen Burcu Gökgöz, duygularını şöyle özetledi: "Kimse dereceye gireceğine inanamaz tabii, ama aslında ona göre çalıştık. Boğaziçi Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Mütercim - Tercümanlık Bölümü’ne gireceğim. Okulu bitirince de öğretmen olmak istiyorum."























© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.