Salam ve sosis astımı tetikliyor
Uzmanlar uyarıyor! Yapılan araştırmaya göre, haftada 4 gün salam ve sosis gibi işlenmiş et tüketmek astım semptomlarını daha da kötüleştiriyor.
Yapılan araştırmalara göre, çok fazla işlenmiş et yiyen astım hastaları risk altında. Bilim insanları, salam ve sosis gibi işlenmiş etlerin solunum yollarında iltihabı tetikleyerek astım semptomlarını ağırlaştırdığını söylüyor.
Paris'te Paul Brousse Hastanesi'nde 971 astımlı hastanın diyetleri ile birlikte nefes alma zorlukları ve göğüs darlığı gibi semptomları incelendi. Salam ve sosis gibi işlenmiş etleri haftada bir kezden fazla yemeyen hastaların %14'ünün 4 yıl içinde astım semptomlarının kötüleştiği görüldü. Buna karşın haftada 1-4 kez işlenmiş et yiyen kişilerde bu oran %20 iken daha fazla tüketenlerde %22.
Sigara içme, fiziksel aktivite ve yaş gibi faktörler de göz önünde bulundurulduğunda sık sık işlenmiş et tüketen kişilerde astım semptomlarının ağırlaşma ihtimali %76. Fazla kilo ve obezite de astım semptomlarını oldukça tehlikeli hale getiriyor.
Yaptıkları araştırmanın tamamen istatiksel olduğunu söyleyen uzmanlar, işlenmiş etin astım semptomlarını neden tetiklediği konusunda emin değil ancak nitrit, tuz ve yağın büyük bir rol oynadığı düşünülüyor.
Kaynak: Daily Mail
Duygu Bay / PembeNar