Sağlıklı yılbaşı sofraları
2014’ü karşılamaya hazırlandığımız bugünlerde herkesin hayalini yılbaşı sofraları süslüyor
Sağlıklı bir yılbaşı sofrası ile yeni yıla sağlıklı girileceğini belirten Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayriye Arıkan, yeni yılın ilk sabahına rahatsızlanan bir mide ile uyanmak istemeyenlere şu önerilerde bulunuyor:
1. Salata ile tokluk hissi: Sofrada mutlaka semizotu, enginar, beyaz lahana ya da renkli biberlerden oluşan mevsim salataları ve yılbaşı yemeğinde tokluk hissi oluşturacak hafif yiyecekler bulundurun.
2. Hindi, balık ve tavuk: Hindi düşük kolesterol bakımından sağlıkla tüketilebilecek bir besin. Hindinin alternatifi ise balık ve tavuk olmalı.
3. Kızartma yerine taze peynir: Kızartma, kavurma gibi ağır ve yağlı yiyecekler yerine taze peynir ve haşlanmış sebzeler tercih edin.
4. Ek besin bulgur pilavı: Sofrada pirinç pilavı ve makarnaya mümkün olduğunca yer vermeyin. Yemeği süsleyecek ek besin tercihi, domatesli bulgur pilavı olabilir.
5. Meyve ile mutluluk: Yemekten bir saat sonra meyve yenebilir. 2 dilim ananas ve 1 muz ile oluşturulmuş meyve tabağı hem mutluluk hormonu salgılanmasına hem de yorgunluk hissinin kaybolmasına katkıda bulunur.
6. Sütlü tatlı tercih edin: Hamur işi ve tatlılar size akşam yemeğinin vazgeçilmezi gibi görünüp sonrasında huzursuzluk ve pişmanlık yaratabilir. Bunu önlemek için sütlü tatlı veya dondurma ile servis edebileceğiniz hafif meyve tatlılarını seçin.
7. Çerezin yanında bol su: Yüksek sodyum içermelerinden dolayı içkinin yanında tüketilen kuruyemişler pek masum değildir. Çerezlerin yanında bol su için ve az tüketin. 2 ceviz, 5 badem, 5 fındık ve 1 avuca yakın kabak çekirdeği yeterli olur.
8. Masum atıştırmalıklar: Özellikle geç saatler için daha hafif seçimler yapabilmeniz için, taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak hazırlayabilirsiniz. İstediğiniz kadar tüketebileceğiniz salatalık, biber, marul yaprağı, çiğ karnabahar, turp, gulumbra, kereviz sapı gibi sebzeleri yağsız yoğurt ve light labne peynire batırarak tüketmeniz, sizi hem tüm gece oyalar hem de tok tutar.
9. Restoranda yemek: Yeni yıla restoranda girecekler, restoran menüsüne önceden ulaşın. Böylece alternatiflere göz gezdirip, ne seçeceğinize karar verebilirsiniz.
10. Alkole dikkat: Alkol tüketimini sınırlandırın ve tüketim sırasında bol bol su tüketin. Aç karnına asla alkol tüketmeyin.
Yılın ilk günü bedeninizi detoksla yenileyin
Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayriye Arıkan’ın yılın ilk günü hem midenizi hem de bedeninizi rahatlatacak önerileri de şöyle:
• Sabah uyandığınızda 1 bardak sıcak su içine 6 damla limon veya 1 çay kaşığı elma sirkesi ilave edip kahvaltı öncesi tüketin.
• Kahvaltıda 1-2 dilim ananas, 2 yemek kaşığı yulaf, ve 3 yemek kaşığı az yağlı yoğurt tüketin.
• Ara öğün olarak 1 tutam mısır püskülü, 1 tutam kiraz sapı, 5-6 adet maydanoz, yarım tatlı kaşığı veya 1 poşet yeşil çay ve 2 adet tane karanfili kaynayan 2 bardak suyun içine koyun. 4 dakika bekletin sonra süzün. Anti-ödem niteliğinde olan karışımı ılıdıktan sonra tüketebilirsiniz.
• Öğle yemeği olarak soğan, domates, bulgur, zeytinyağı, nane, maydanoz, dereotu, sarımsak, su, pul biber, kimyon, tuz, karabiberden hazırlanmış kabak çorbası tercihi edin.
• Ara öğün olarak enginar, yeşil elma, maydanoz, salatalık ve limon suyundan oluşan ve karaciğeri temizleyen karışımı hazırlayın. Bu gıdaları katı meyve sıkacağından geçirip tüketebilirsiniz.
• Akşam yemeği olarak yine kabak çorbası tüketin.