SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Safra kesesi taşı ne zaman ameliyat edilir?

Memorial Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Gök,, "Safra kesesi taşları kadınların \%20’si erkeklerin ise \%14’ünde görülen ve kişinin yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Toplumda sıkça görülen safra kesesi taşlarının yalnızca \%10’luk bir kısmı ameliyat gerektirir" dedi.

|

Memorial Kayseri Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Mustafa Gök, safra kesesi taşlarının hangi durumlarda ameliyat gerektiği hakkında şu bilgileri verdi:

"Safra kesesi taşları; gebelik, şişmanlık, hızlı kilo kaybı, siroz, östrojen alımı, doğum kontrol hapları alımı gibi nedenlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Yemek sonrasında aniden başlayan bulantı ve karın ağrısı ile kendini gösterebilen safra kesesi taşları; hazımsızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlere yol açar. Safra kanalına düşmüş olan taşlar ise dayanılmaz ağrılar ile yaşam kalitesini düşürerek; sarılık, safra yolu iltihapları ve karaciğer işlev bozukluklarına neden olur.

Her safra kesesi taşı cerrahi gerektirmez

Safra kesesi taşları vücutta önemli bir sağlık sorununa neden oluyorsa ameliyat gündeme gelmelidir. Ancak 10 safra kesesi taşı olan hastanın yalnızca 1’inin ilerleyen dönemde sorun yaşaması öngörüldüğü için hastaların \%10’u ameliyat için adaydır.

Geriye kalan kişilerin \%90’ı safra kesesindeki taş nedeniyle belki de yaşamları boyunca herhangi bir sağlık sorunu yaşamayacaktır. Burada sorulması gereken doğru soru, “Safra kesesindeki her taş için cerrahi işlem yapılmalı mı?” olmalıdır.

Hasta ne zaman ameliyat edilmeli?

Daha önce safra kesesi iltihabı geçirmiş, safra kesesinde taş bulunan diyabetli hastalar ile günlük yaşamını bir başka kişiden yardım alarak sürdürmek zorunda olanlara ameliyat önerilmektedir.

Bunun yanında; safra kesesindeki taş nedeniyle yaşayacağı önemli bir sağlık sorunu yüzünden hastaneye ulaşamayacak durumda olan kişiler ile kronik safra kesesi hastalığı olanlar, safra kesesi duvarında tamamen kireçlenme ile oluşan porselen safra kesesi bulunanlar, ameliyat edilmesi gereken hasta grubu arasında yer alır.

Cerrahi sonrası beslenmeye dikkat!

Safra kesesi ameliyatları göbek ile karnın üst bölümünde açılan birkaç delikle laparoskopik olarak gerçekleştirilmektedir. Hastalarda taşın safra kanalına düşmesi nedeniyle sarılık ortaya çıkmışsa, öncelikle endoskopik yöntemle ana safra yolundaki taş alınır ve ardından kapalı cerrahi ile kese çıkarılır. Cerrahi müdahale sonrası hastalar safra kesesi olmadan yaşamlarına devam edebilir.

Ancak vücudun buna uyum süresinin kısaltılması için hastaların aşırı yağlı ve yağda kızartılarak hazırlanan yiyecekler ile baharatlardan uzak durması gerekir. Ameliyat sonrası 3-6 aylık dönemde gaz giderici ve sindirimi kolaylaştıracak ilaçların kullanılması önerilmektedir."

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.