Reflüde nasıl beslenmek lazım?
Reflünün tedavisinde asıl amaç, ‘yaşam tarzı değişikliği’nin sağlanabilmesidir.
Dilara Koçak
Yaşım 35, ev hanımıyım ve son bir yılda altı kilo aldım, spor yapacak imkanım yok. Midemdeki kazıntı şikayeti nedeniyle sürekli yemek yemeye başladım, farkında olmadan kilo aldım, sonra sırt ve boğaz ağrısı şikayetlerim başladı. Bir süre sonra yediklerimin ağzıma geliyor gibi olması beni korkuttu. Şu anda reflü tedavisi görüyorum, ama kilo da vermek istiyorum. Başka sağlık problemim yok, önerilerinizi
E.S. Hanım fazla kilolarınızı vermekte zorlanacağınızı düşünmüyorum, ama reflünün tedavisinde asıl amaç, ‘yaşam tarzı değişikliği’nin sağlanabilmesi olmalıdır. Reflünün durumuna göre ilaç tedavisi, endoskopi veya cerrahi müdahale uygulanabilir. Fazla kilolu kişilerin büyük kısmında mide yakınmaları ve reflü şikayeti olabilir. Bazı çalışmalar yağlı besin tüketiminin fazla olmasının kilo almayı artırdığı ve beraberinde reflü oluşumuna neden olabileceğini söylüyor. Kilo vermeniz de tedaviyi olumlu etkileyecektir.
Reflü hastaları için 10 öneri
1. Yemekleri az az, sık sık olacak şekilde tüketin, yavaş, iyi çiğneyin.
2. Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin.
3. Sıvıları öğün aralarında alın.
4. Alkol ve sigara kullanmayın.
5. Yürüyüş yaparak, mide ve bağırsak hareketlerini düzenleyin.
6. Çok dar ve belinizi sıkan kıyafetler giymeyin.
7. Yatmadan önce mide salgısını artıracak besin ve ilaç kullanmayın.
8. Stresten mümkün olduğunca kaçının.
9. Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatmayın.
10. Kilo probleminiz varsa bir beslenme ve diyet uzmanıyla beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye yönelik kilo verme programı yapın.
Bu besinleri tüketmeyin
-Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler, sakatatlar, pastırma, sucuk, sosis vb.
-Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı hassasiyeti artırabilir. Bu konuda kendinizi gözlemleyin.
- Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketi.
- Kahve, çay, neskafe, asitli içecekler, çikolata.
- Acılı baharatlar, turşu, sirke, soğan, sarımsak, limon tuzu, et suyu içeren besinler.
SİZİN DİYET LİSTENİZ HANGİSİ?
Her pazar günü, sizlerle farklı konuda örnek bir diyet listesini paylaşıyorum. Siz de kendi hikayenizi yazıp bana gönderirseniz size uygun programı da bu sayfalardan okuyabilirsiniz. E.S.?Hanım, 35 yaşında. Son bir yılda altı kilo alan okurumuza reflü teşhisi konulmuş. Şu anda doktor kontrolünde reflü tedavisi gören okurumuz hem doğru beslenmek, hem de kilo vermek istiyor. Bu konuda onun için hazırladığımız örnek beslenme planı şöyle: