Refleksoloji hastalara umut oluyor
Psikolog ve Refleksoloji Uzmanı Esat Başaran Refleksolojinin ayaklardaki belli noktalara uygulandığını vurgulayarak, "Bu tedavi vücuttaki gerilimi almak ve nörolojik rahatsızlıklarda destek tedavi sağlamak amacıyla ayaklardaki belirli noktalara uygulanan bir masaj tekniğidir” demiştir.
Günümüz teknolojisiyle derdine deva bulamayan hastalar, alternatif tedavi yöntemi olan Refleksoloji’yle hastalıklarına çözüm yolları arıyor.
Psikolog ve Refleksoloji Uzmanı Esat Başaran, günümüzde destekleyici ya da tamamlayıcı tedavi olarak bilinen refleksolojinin kişinin kendisini fiziksel, duygusal ve ruhsal olarak iyi hissetmesini sağladığını kaydederek, "Refleksolojiyle sinir noktaları belirli tekniklerle uyarılıyor. Ayaklardaki her bir nokta vücutta belirli organ ve dokuları temsil ediyor. Böylece ayakların belirli noktalarında, kişinin verdiği tepkilere göre sorunlar tespit edilip onarılmaya çalışılıyor. Fiziksel ve zihinsel hastalıklar, bel fıtığı, migren, otizm, nörolojik kaynaklı fiziksel engeller, depresyon, panik atak, uykusuzluk, eklem ağrıları ve kas gerginliği gibi hastalıklarda önemli faydalar sağlıyor. Refleksoloji tedavisiyle hastalarının yüzünü güldürmek güldürmek mümkün” ifadelerini kullandı.
Esat Başaran refleksolojinin oldukça faydalı bir tedavi olduğunu önemle vurgulayarak, "Refleksoloji
gerilim stresi azalttıyor, bedenin kendi kendini iyileştirmesini sağlıyor, kan dolaşımını ve basıncı düzenliyor, kan sistemini rahatlatarak ağrı ve acıları azaltıyor. Aynı zamanda zihinsel fonksiyonları harekete geçirerek konsantrasyon sağlamaya yardımcı oluyor.
Detoks etkisi de veren refleksoloji vücudu katkı maddelerinden ve toksinlerden arındırıyor. Hormonları dengeleyerek menopoz ve adet öncesi gerginlik gibi sorunları düzenliyor" dedi. Beş çeşit masaj yöntemi olan refleksoloji tedavileri bu konuda uzman kişiler tarafından uygulanması
gerekiyor. Tedavi yöntemleri arasında başparmak hareketi, ovma hareketi, parmak hareketi, sıkma ve sıvazlama hareketi yer alıyor. Yöntemin hastanın fiziki yapısı, yaşı ve sağlık durumunu göz önüne alınarak uygulandığını da kaydeden Başaran, uygulamanın ortalama 30 dakika sürdüğü ifade ediyor.
Hastanın vücudunda ağrıyan bölgenin ayaktaki ve eldeki karşılığının bulunarak buraya saat yönünde masaj yaptıklarını belirten Psikolog ve Refleksoloji Uzmanı Esat Başaran, ağrıyan bölgenin vücudun sol kısmındaysa sol ayağa ve ele, sağ bölgedeyse o tarafın el ve ayağına masaj yaptıklarını dile getiriyor.
Hastanın yaşına, konumuna ve psikolojik durumuna göre değişen refleksoloji tedavisi 2 ile 5 seans arasında yapılabildiği gibi 1 yıla kadar da devam edebiliyor. İyileştirici yönü olan refleksoloji otizm spektrum bozukluğu tanılı kişilere ve spastik çocuklarda haftada 1 seans olmak üzere en az 6 ay, bel fıtığında 8-16, migrende 8-20, eklem ağrılarında 8-16, depresyon ve panik atakta 16 seans öneriliyor.