SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ramazan sonrası kilo almamak için...

Başta sindirim sistemi olmak üzere tansiyon ve kalp hastalıkları açısından sorun yaşamamak ve hızla kilo almamak için bayramda besleme şeklinde aşırıya kaçılmaması, kontrollü bir beslenme programı uygulanması gerekiyor.

|

Beslenme ve diyet uzmanı Müge Özturna, bir ay devam eden Ramazan ayı boyunca değişen besleme düzeninin tekrar değişmesi sonucu olumsuzluk yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Bayramda beslenme şeklinin, düzeninin ve besin seçimlerinin sağlık bakımından çok önemli olduğunu belirten Özturna, özellikle bayram için hazırlanan tatlıların ve hamur işi yiyeceklerin aşırı tüketilmesinin sorun yaratabileceğini ifade etti.

Özturna, bayram ziyaretlerinde her evde ikram olarak sunulan tatlılardan çok az yenilmesinin dahi, Ramazan'da farklı bir beslenme düzenine alışmış bünye için oldukça fazla olabildiğine dikkati çekerek, ''Çok yoğun, çeşitli, fazla miktardaki beslenme düzenine, bir ay boyunca günde en az 16 saat aç kalan bir metabolizma elbette ciddi tepki gösterecek ve rahatsız olacaktır'' dedi.

Ramazan sonrası hızla değişen yemek düzeni ve beslenme şeklinin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Özturna, ''Bu rahatsızlıklar başta sindirim sisteminde ve bağırsaklarda ortaya çıkmaktadır. Kilo artışı çok hızlı gerçekleşecek, kalp-tansiyon sorunları artacaktır'' uyarısında bulundu.

'Yenilen tatlılar, yağ olarak depolanır'

Özturna, beslenme şeklindeki değişikliğin kan şekeri değerini de olumsuz etkileyebildiğini belirterek, ''Ramazan ayı süresince özellikle 2. haftadan sonra yavaşlayan metabolizma için Şeker Bayramı, yenilen tatlıların yağ olarak depolandığı riskli bir süreçtir'' dedi.

Bayram sonrası aşırı kilo artışı, mide sindirim sistemi bozuklukları yaşamamak için sağlıklı ve dengeli beslenme ilkelerine bayramda da dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Özturna, Ramazan sonrası alınacak tedbirlerle bayramın ve takip eden sürenin daha iyi geçirilebileceğini ifade etti.

Ramazan sonrası Bayramda hamur tatlıları yerine daha çok sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini belirten Özturna, ''Hamur tatlılarının kalorisi sütlü tatlılara oranla çok daha yoğundur. Örneğin 1 adet Şekerpare ve 2-3 adet lokma tatlısı 1 kase sütlaca eşittir'' dedi.

Özturna, özellikle Ramazan sonrası karbonhidrat kaynağı olarak esmer ekmek, çorba, meyve, esmer pirinç ya da makarnadan faydalanılması tavsiyesinde bulunarak, öğünlerin mümkün olduğunca az ve sık olmasına özen gösterilme gerektiğini vurguladı.

Örnek yemek listesi

Sabah: Çay (şekersiz) veya bitki çayı ya da sade nescafe içilebilir. 1-2 dilim beyaz peynir, 2 dilim ekmek, söğüş sebze, bir tatlı kaşığı zeytinyağı ile 5-6 adet zeytin, 1 bütün ceviz, 1 tatlı kaşığı bal.

Ara öğün: 1 porsiyon meyve veya 2 adet madlen çikolata, bir fincan şekersiz Türk kahvesi.

Öğlen ve akşam: 1 kase çorba, bir porsiyon et yemeği veya 1 porsiyon etli sebze yemeği, salata veya bir kase yoğurt ile 1-2 dilim ekmek.

Ara öğün: 1 porsiyon sütlü tatlı veya 2-3 porsiyon meyve ve bir kase yoğurt. 1 kase sütlaca karşılık 2 dilim baklava tüketilebilir. Bir kase sütlaçla ortalama 290-320 kalori alınmaktadır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.