Ramazan bayramında yediklerinize dikkat!
Ramazan ayı süresinde, öğün saatleri ve sayılarının etkilenmesiyle beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelir. Bayramın gelişi ile yeniden normal düzene uyum sağlamaya çalışırız. Sağlıklı beslenmeyi tekrar hayatımıza nasıl katarız, bayram kutlaması ve orucun bitmesiyle artan yemek yeme eğiliminin nasıl önüne geçeriz? Doktor Diyetisyen Hande Seven Avuk anlatıyor.
Ramazan ayında pide, kırmızı et, pilav, güllaç, baklava, börek gibi yiyeceklerin tüketimi artarken sebze, meyve, bakliyat ve su tüketimi azalır. Yüksek karbonhidrat, yetersiz lif tüketimi ile kısıtlı zamanda tüm günün enerjisini sağlamak için fazla yemek yemek kan şekerini arttıracak besinleri tercih etmeyi arttırır. Bayram nedeniyle ikramların sunulması bu tercihlere yönelterek aşırı yeme, hazımsızlık, kabızlık ve mide-bağırsak gazı sorunlarını arttırır. Azar azar ve sık sık beslenilmeli, öğün sayıları arttırılmalıdır. Kahvaltılar sahur, akşam yemekleri iftar gibi devam etmemeli porsiyonların boyutları ve besin grupları tüm güne eşit dağıtılmalıdır. Ayrıca yemek yemeye yeterli vakit olduğunu hatırlanmalı ve hızlıca yenmemeli ve besinler iyice çiğnenmelidir.
Bayram ziyaretlerinde dağıtılan çikolata ve şekerlerin miktarına dikkat edilmeli, küçük hacimde çikolataların tercih edilmesi ve renkli sunumlar tüketim miktarlarını arttırabilir. Ev yapımı tatlıların ve hamur işlerinin porsiyonlarının büyük olmasa dahi bayramdır, adettendir ayıp olmasın diye her ikram edilen seferde yenilmemelidir. Aksi taktirde bayram sonrası kilo artışı kaçınılmaz olacaktır. Seçme imkanı var ise şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyveler, kuru yemişler tercih edilebilir. Eğer, seçme imkânınız yok ise de tatlıyı bir yakınınızla paylaşmayı veya kendinizi günlük tüketim sınırlaması getirmeyi unutmayın.
Sıvı tüketimini arttırmak için asitli ve şekerli içecekler yerine öncelikle su, akabinde ayran, taze sıkılmış meyve suyu, şekersiz komposto, süt tüketilebilir. Gün boyu 6-8 bardak çay veya 2-3 kahveden fazlasını tüketmeyin, gün boyu en az 8-10 bardak su içmeye çalışın.
Tüm bu önerilere dikkat etsek bile bayramda fazla enerji almak kaçınılmaz olabilir, bu yüzden mutlaka fiziksel aktivite arttırılmalı, egzersiz yapmaya dikkat edilmelidir. Yürüyüşler sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Bayramlarda, özellikle diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı, böbrek gibi kronik hastalıkları olanların, tıbbi beslenme tedavilerine sadık kalmaları gerekir.