Ramazan ayının harika içeceği
Ramazan ayında sofranızdan bir hurmayı ikincisi de bu içeceği eksik etmeyin. Uzmanından Ramazan’a dair önemli notlar;
Ramazan ayında beslenme büyük önem taşıyor. Vücut uzun saatler aç kalacağı için iftar ve sahurda doğru bir beslenme takvimi uygulamalısınız... Bunun için de uzmanlar bol bol limonata tüketilmesini öneriyor...
HARİKA İÇECEK LİMONATA
C vitamini Ramazan boyunca vücudun dinç ve zindeliği için önemli bir antioksidandır. İftarda ve sahurda özellikle sıcak yaz aylarında hem bedenin sıvı ihtiyacını karşılayacak diğer taraftan vitamin desteği sağlayacak ve vücutta temizlik işini üstlenecek harika bir içecek olan limonataya yer açın.
Mide rahatsızlığı olmayanlar limonatanın içine bir parça zencefil katabilir. Mideyi düzenler, mide ağrılarına ve hazımsızlığa iyi gelir. Bağırsak gazlarının atılmasını sağlar. Bir çay kaşığı zencefil bir günlük kullanım için yeterlidir. Şeker hastaları ve riski olanlar limonatayı tatlandırıcı kullanarak hazırlayabilir.
RAMAZAN'DA NEDEN KİLO ALIRIZ?
Oruç tutanların metabolizmalarında birtakım değişiklikler meydana gelir. Vücut farklı bir beslenme düzene adapte olmaya çalışır. Üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzeni, iki öğüne iner. Vücut geliştirdiği doğal tepkiyle vücut metabolik hızını düşürür.
Aynı aktiviteyi yapmasına karşılık daha az enerji harcar. Alınan enerjilerin bir kısmı daha sonra kullanılmak üzere yağ olarak depolanır. Oruç tutan kişiler gün boyu aç olduğu için iftardan sonra insülin hormonu daha fazla salgılanmaya başlar bu da tatlı yemek isteği doğurur. İşte bu nedenle Ramazan boyunca kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.
KİLO ALMAMAK İÇİN 4 ÖNERİ...
Ramazanda kilo almak istemiyorsanız bunlara dikkat edin;
1-Öğün sıklığını artırın... İftarda tüm yemekleri tüketmeyin... 1 saat kadar ara verdikten sonra ana yemeği yiyin...
2-Gün boyunca vücut susuz kalacağı için bol bol su tüketin...
3-Mutlaka sahura kalkın... Sahura kalkmadığınız taktirde metabolizmanız daha az çalışacak ve bu da kilo almanıza yolaçacak.
4-Sahur ve iftar öğünlerinde gıdaların seçimine ve pişirme yöntemlerine dikkat edin... Hamur işlerine masada çok yer açmayın.
ORUÇLUYKEN UYKU BASTIRIYORSA DİKKAT!
Uzun süreli açlıktan sonra özellikle şekerli gıdaların tüketilmesi kişiye bir rehavet getirir. Bu normaldir. Ancak bir uyuklama hali söz konusuysa bu durum bireyleri ‘gizli şeker’ konusunda önlem almaya en azından bir sağlık kuruluşuna gitmeye yönlendirmelidir.
Ramazanda gizli şeker özellikle önem taşır. Bunun sebebi iftarlarda aşırı şekerli gıdaların tüketilmesi sonucunda iftardan birkaç saat sonra aşırı uyuklama belirtileri görülebilir ve bu durum bireylerin kendilerinde gizli şeker olduğu konusunda onlara önemli bir ipucu olabilir. Bu durumda yapılması gereken konuyla ilgili bir sağlık kuruluşuna başvurmaktır.
Ramazan ayının hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bir aya gelmesi bununla birlikte oruç tutma süresinin 15 saati bulması kalp, damar ve tansiyon hastalarının çok dikkatli olması gerektiğini hatırlatalım.
RAMAZAN'DA ORUÇ TUTMASI SAKINCALI OLAN HASTALAR...
*Ameliyatlı veya yeni ameliyat geçirmiş kişiler, ilaç kullananlar, hamile ve bebek emzirenler
*Kanser hastaları
*Kalp ve tansiyon hastaları
*Böbrek hastaları
*Alzheimer hastaları
*Sara hastaları
*Mide hastaları
*Şeker hastaları
*Yüksek ateşli ve ishal olan hastaların oruç tutması sakıncalıdır.
*İlaç kullanan kişilerin oruç tutma konusunda mutlaka doktorları ile görüşmeleri gereklidir.
Sıcak yaz günlerinde kalbi zorlayacak faktörlerden uzak durmak gerekmektedir. Kan basının yükselmesi veya düşmesi kalbi zorlayacağı için kan basıncı düşen kişilerde ritim bozukluğu yüksek olan kişilerde de beyin, kalp, damar fonksiyonlarında zorlanmalar olabilir. (internethaber)