Rahmin iyi huylu hastalıkları nelerdir?
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Filiz Tosun Çataklı rahmin iyi huylu hastalıklarını açıkladı ve önemli bilgiler verdi.
PembeNar Özel
Endometritis
Endometritis her abortus (düşük) ve doğumdan sonra belli ölçülerde meydana gelen bir tablodur. Ancak servikal drenaj yeterliyse ve miyometrium bakteriler tarafından tutulmazsa rahim içi üç veya dört gün içinde tekrar steril bir ortam haline gelir. Erken membran rüptürü (doğum öncesi suyun erken gelmesi) , sezeryan ile doğum , servisitis ve vaginitis, anemi ve düşük sosyo-ekonomik düzey gibi nedenler doğum sonrası endometrit riskini arttıran faktörlerdir. Akut endometritislerde yumuşak, hassas bir rahim ve yüksek ateş endometritisin en belirgin bulgularıdır.
Loşi (lohusalık akıntısı) kötü kokulu olabilir. Hastalığın ağır şekillerinde karında hassasiyet , hipotansiyon ve hatta sepsis bulguları görülebilir. Puerperal (lohusalık) endometritisten sorumlu mikroorganizmalar, sıklıkla anaerobik streptokoklar, gram-negatif koliformlar ve Bacteroides türleridir. Klamidya ve Mikoplazma türlerinin de önemli bir oranda yer aldığı , ancak kültürlerinin zor olması nedeniyle her zaman tanı koyulamadığı düşünülmektedir. Gonokoklarda nadir olmayarak sorumlu etkenler arasında yeralır.
Endometritis kronik ve nonspesifik bir tablo gösterilebilir. Bu durum daha çok menopoz sonrası sonrası görülür (primer kronik endometritis) , ancak adet gören kronik endometritisli kadınlar da görülür.Yabancı cisme bağlı da olabilir. Kronik endometritis çok uzun süre devam ederse bu durum dokudaki beslenme bozukluğuna neden olarak dokuyu atrofiye götürebilir.
Menopoz sonrası bu tip atrofik endometriumlar postmenopozik kanamalara neden olabilirler. Özellikle akut endometritislerde tedavi olarak damar yolundan (intravenöz) yüksek dozda antibiotik verilir. Endometrit tedavisinde ful küretajın yeri yoktur. Postmenopozik devamlı kanama yapan kronik vakalarda histerektomi önerilir.
Piyometrium
Servikal kanalın herhangi bir nedenle tıkanarak rahimin normal drenajına izin vermediği durumlarda rahim içi iltihablı sıvıyla dolarak genişleyebilir. Piyometrium adı verilen bu tablo daha çok yaşlı kadınlarda görülür. Serviksten veya rahim alt kısmından kaynaklanan bir tümörün drenajı önleyerek piyometriuma yol açabileceği unutulmamalı ve kanser, özellikle postmenopozal dönemdeki kadınlarda endometrium kanseri ekarte edilmelidir.
Piyometriumun tedavisi drenajdır. Bu işlem anestezi altında yapılmalıdır. Tekrarlanan tedavilere rağmen geçmeyen piyometriumlarda histerektomi önerilebilinir.