SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Rahim sarkması neden olur?

Rahim sarkması yaşam kalitesini bozan fakat hayati tehlikeye sebep olmayan kadınsal bir rahatsızlıktır. Rahim sarkması bazı kadınlarda vajinayı elle kontrol ederken bile hissedilebilir. Rahim sarkmasının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Merak ettiğiniz tüm soruları haberimizde derledik…

|

Artan doğum sayısı ve ilerleyen yaştan dolayı rahmi sabitleyen bağlar yetilerini kaybeder. Genital organların vajina içine ve zamanla dışına doğru sarkmasına sebep olan ve organların çalışmasında büyük sorunlara yol açan rahim sarkmasının nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemlerini haberimizde sizler için derledik.

Rahim sarkması neden olur?

Çok doğum yapma
İri bebek doğurma
Kabızlık, menopoz
Genetik yatkınlık
Müdahaleli doğum
Kronik öksürük
Ağır iş yapma
Obezite

Birçok nedeni olan rahim sarkması genellikle tek başına olmaz. İdrar torbası ve kalın bağırsağın son kısmıyla birlikte sarkan rahim kadınlara büyük rahatsızlık vermektedir.

Rahim sarkması belirtileri nelerdir?

İdrar kaçırma
Cinsel ilişki sırasında yaşanan problemler (zorluk, acı)
Vajina kanaması
Vajinadan çıkıntı yapan rahim ve rahim ağzı
Bel ağrısı
Aniden gelen tuvalete çıkma isteği
Tekrarlayan idrar torbası iltihapları
Vajina akıntılarında artış

Sürekli ayakta durmak ve ağır kaldırmakta ağrılarınızı şiddetlendirebilir.

Rahim sarkması nasıl tedavi edilir?

Tedavi edilecek kadının yaşı, kaç çocuk doğurduğu, çocuk isteyip istemediği, kişinin genel sağlık durumu gibi etkenler tedavinin seyrini değiştirebilir.

Hastadan hastaya değişiklik gösteren rahim sarkması eğer yeni başlamış ise vajina kasları (kegel) egzersizleri ile problemlere çözüm üretilebilir. Fakat ileri derecedeki rahim sarkması için genellikle estetik cerrahi yönteminin kullanılır.

En genel tedavi şekli ise rahmin vajina içerisinden çıkarılarak ön vajina duvarlarındaki fazlalık kısımların alınmasıyla vajina daraltılma operasyonunun yapılmasıdır. Rahim sarkması tedavisinin en doğru yöntemini yine doktorunuzla yapacağınız tetkikler sayesinde öğrenebilirsiniz.

Rahim sarkmasını önlemek için neler yapılmalıdır?

Bu problemi önlemek için pek yöntem yoktur diyebiliriz. Yalnızca risk faktörlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Ağır iş yapmamak, dengeli beslenip fazla kilo almamak buna bir örnek olabilir. Sürekli egzersiz yapmalı ve doktor kontrollerinizi devamlı hale getirmelisiniz.

Sağlıkla kalın..


PembeNar Özel

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.