SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Protezlerin kullanımı ve bakımı

18-24 Kasım arasına denk gelen Ağız ve Diş Sağlığı haftasında düzenlenen etkinliklerle konu hakkında farkındalık yaratmak amaçlanıyor. Biz de bu vesileyle ağız ve diş sağlığını mercek altına alıyoruz.

|

Diş protezi kullanımı, yeni bir deneyimdir. Başlangıçta ağzınız için çok büyük olduğunu veya dudaklarınızı dışa doğru ittiğini düşünebilirsiniz. Ağzınızdan düşeceği endişesi dahi yaşayabilirsiniz. Endişelenmemeye çalışın,milyonlarca kişi diş proteziyle yaşamaya alıştı

Yemek yemeye alışmak

Alışmanız gereken şeylerin birincisi yeni diş proteziyle yemek yemektir.En başta tat ve sıcaklık hissiniz biraz bozulabilir. Diş hekiminiz sıcak içecekleri içerken dikkatli olmanızı önerecektir.

Diş protezinize alışma sürecinde bu çok normaldir ve sadece geçici bir sorundur. Balık, yumurta, kıyma (biftek yerine tavuk) ve pişmiş sebzeler gibi yumuşak yiyeceklerle başlayın. Diş protezinizin altına yiyecek kaçıyorsa, bir yapıştırıcı kullanarak parçaların girmesine engel olabilirsiniz. Ağzınızın iki tarafını aynı anda kullanarak yavaşça çiğneyin. Bu sayede protezin hareket etmesini önleyebilir ve protezedaha çabuk alışabilirsiniz. Yiyecekleri küçük parçalara ayırın ve küçük ısırıklar alın.

Diş protezleriyle konuşmak

Bazı kişiler konuşmalarının öncekine göre daha farklı olacağından endişe edebilir veya bazı sesleri güçlükle çıkarabilir. Diliniz zamanla bu duruma alışacaktır ancak şunları deneyebilirsiniz: Zor kelimeleri söylemeyi deneyin, bazen ayna karşısında pratik yapmak yardımcı olabilir. Yüksek sesle kitap veya dergi okuyun. ‘S’ ve ‘f’ seslerini çıkarmayı deneyin. Konuşurken, gülerken, öksürürken veya gülümserken diş protezlerini ağzınızda tutmaya yardımcı olmak için, diş protezini yavaşça ısırmayı ve yutkunmayı deneyin. Bu çalışma diş protezinizi doğru yerinde tutmaya yardımcı olabilir.

Normale Dönüş

15 gün-3 ay içerisinde protezlerle kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız. 3-12 ayda diş protezleriniz günlük rutininizin bir parçası haline gelecek.

Yıllık kontrolü ihmal etmeyin

Düzenli bakımla diş protezleriniz uzun yıllar dayanabilir. Ancak, protezin doğru oturmasını sağlamak için diş hekiminizi en az yılda bir kez ziyaret etmeniz önemlidir. Diş hekimi ziyaretinizde diş protezi ve kalan dişleriniz ile birlikte, dil ve yanaklar gibi ağzınızın yumuşak kısımlarının sağlıklı olup olmadığı da kontrol edilecektir. Bunlar, enfeksiyonların ve diğer ağız sorunlarının erken aşamada tespit edilebilmesi için önemli kontrollerdir. Hangi sıklıkla kontrole gitmeniz gerektiği konusunda diş hekiminize danışın.

Nasıl bakım yapmalısınız?

Diş protezleri dişlerden daha yumuşaktır ve diş macunuyla fırçalamak çiziklere neden olabilir. Mikroskobik çizikler görünmeyebilirler, fakat bakteriler için bir büyüme ortamıdırlar ve tahrişe veya ağız kokusuna neden olabilirler. Çoğu diş hekimi diş protezlerinizi gece çıkarmanızı önerir. Diş protezi son derece hassastır, çıkarırken daima dikkat edin.

1. Ağzınızı su ile çalkalayın.

2. Diş protezini yavaşça oynatarak çıkarın.

3. Yapıştırıcı kalıntısını ılık su ve yumuşak bir fırçayla ağzınızdan giderin.

4. Temizleyici kullanarak diş protezinizi iyice temizleyin ve suyla çalkalayın.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.