Protein Eksikliği Nedir, Neden Olur? Protein Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Vücuttaki protein eksikliği hipoproteinemi olarak adlandırılmaktadır. Bu rahatsızlık 100 ml gram plazma içerisindeki proteinin 6 gram altında olması ile ortaya çıkar. Emilim bozukluğu, açlık ve uzun süreli yeme bozuklukları sebebi ile vücuda protein girişinin azalması ile meydana gelir. Protein eksikliği nedir, neden olur? Protein eksikliği belirtileri nelerdir, nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar...
Protein insan vücudu için oldukça önemlidir. Kas, iç organ, savunma mekanizması, tırnak, saç gibi vücut yapılarının hücre yapısında protein bulunur. Yediğimiz yiyeceklerden vücudumuza aldığımız proteinler parçalanarak bağırsaklara aminoasit olarak gider.
Protein Eksikliği Nedir, Neden Olur?
Vücudun fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirmesi için ihtiyaç duyduğu besinlerden bir tanesi de proteindir. Vücudun ihtiyacı olan besinler makro ve mikro olmak üzere iki çeşittir. Makro besinler; karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır. Mikro besinler ise vitamin ve mineraller olarak sınıflandırılabilir.
Proteinler, makro besinler arasında en önemli olanıdır. Çünkü vücudu oluşturan hücrelerin yapısında proteine ihtiyaç vardır. Hücreler yeterli protein alamadıkları zaman yıkım gerçekleşmektedir.
Protein hayati bir besin olması sebebi ile eksikliği durumunda vücutta çeşitli hastalıklar meydana gelebilmektedir. Proteinler aminoasitlere parçalandıktan sonra karaciğere gönderilir. Burada da vücudun ihtiyacı olan proteine dönüşmesi sağlanmaktadır.
Aminoasitlerin bir kısmı vücut hücrelerinde üretilmektedir. Vücutta üretilemeyenleri ise besinler ile temin edilmektedir. Bunun yanında vücutta önemli maddelerin taşınmasında da proteinler görev yapmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında da proteinler oldukça önemlidir.
Protein Eksikliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Sürekli yorgunluk hissi ve baş ağrısı
Vücutta ödem oluşumu
Uyumada güçlük yaşanması ve anksiyete problemleri
Bağışıklık sisteminin düşmesi, vücutta alerji ve hastalanmaların daha sık görülmesi.
Özellikle çocuklarda büyümede ve gelişmede sorunlar oluşması
Kas ve kilo kaybı meydana gelmesi, vücutta orantısızlıkların meydana gelmesi
Yaraların yavaş iyileşmesi ya da hiç iyileşmemesi
Saç kalitesinin düşmesi, kırılgan ve güçsüz saçlar, saç dökülmesinin artması
Ciltte döküntü oluşumları, cildin kuruması ve pul pul dökülmesi
Ayak ve el tırnaklarında kenarlarda derin şeritler meydana gelmesi
Cildin soluk olması, pigment kaybı nedeni ile güneşe çıkıldığında çabuk yanma meydana gelmesi protein eksikliği belirtilerine işaret etmektedir.