Prostat kanserinin yayıldığı nasıl anlaşılır?
Prostat kanseri teşhis edilmezse yayılan bir kanser türüdür. Peki yayılması durumunda vücutta ne gibi belirtiler belirir?
Prostat erkeklerde kalın bağırsağın, kolonun, idrar yolunun ve mesanenin yakınında bulunan bir bezdir. Erkek üreme sisteminin bir parçasıdır. Prostat kanseri genellikle prostatın bez dokularının içinde gelişir ve kanseröz bir tümör oluşturur. Eğer teşhis edilmezse kanser büyür ve yakındaki dokulara ve organlara sıçrar. Prostat kanserinin yayılması vücutta bazı belirtilere sebep olur.
Prostat kanserinin yayılmasının sık görülen belirtilerinden bir grubu idrarla ilgilidir. Prostat kanseri mesanenin civarında büyüyünce mesane ve idrar yolunun üzerinde ekstra gerginlik yaratabilir ve bunun sonucunda hastalar sık sık veya devamlı idrara çıkma ihtiyacı hissederler. Kanser, mesane ve idrar yolunun derinliklerine yayıldıkça, kanser hücreleri idrarın vücuttan normal atılışına müdahale edebilir ve engel olabilirler.
Hastalar idrara çıkma sırasında damlama görebilir ve mesanenin tam olarak boşaltılamadığını hissedebilirler. Ayrıca idrar yolunda kanser büyümesine bağlı doku hasarı, idrarda kan görülmesine sebep olabilir. İdrara çıkarken zorluk yaşayan erkekler prostat kanseri olasılığına karşı doktorlarıyla görüşmelidirler.
Prostat kanserinin yayılması, prostat bezinden uzaklaştıkça bağırsaklara ve kolona sıçrayabilir. Prostat kanseri hücreleri kolonun iç yüzeyinde büyümeye başlayabilirler ve polipler oluşabilir. Polipler kolonun merkezine doğru görülen normal dışı oluşumlardır. Dışkılama sırasında ağrıya yol açabilirler çünkü çevredeki sinirlerin üstüne ekstra yük biner.
Prostat kanserinin yayılması ilerlediğinde sindirilmiş gıdaların bağırsaktan hareket etmesi engellenebilir. Bu da bağırsak problemlerine ve tıkanmasına yol açar. Prostat kanseri sebebiyle bağırsak tıkanması yaşayan erkeklerde aşırı ağrı ortaya çıkar ve acilen tıbbi müdahale gerekir.
Prostat kanserinin yayılmasından sıkça etkilenen diğer bölgeler arasında leğen kemiği ve mide civarındaki lenf nodları da bulunur. Lenf nodları küçük, fasulye şeklinde dokulardır ve içinde lenfositler bulunur. Bu beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin parçasıdır. Lenf nodları vücudun her bölgesinde bulunurlar ve birden çok lenf nodu prostat bezi civarında yer alır. Prostat kanserinin yayılması sırasında kanser hücreleri lenf nodlarına ilerleyebilir ve burada kolonize olabilirler. Sonuç olarak lenf nodları şişer.
Sonrasında invazif prostat kanseri olan erkeklerde kronik leğen kemiği ve karın ağrısı görülebilir. Bunun nedeni şişmiş lenf nodlarının leğen kemiği ve karındaki sinirlere baskı yapmasıdır. Açıklanamayan ve inatçı ağrısı olan hastaların bir doktora muayene olmaları önerilir.