Profil estetiği nedir?
Güzel ve dengeli bir profil için bazen sadece burun estetiği yapmak yeterli olmayabiliyor.Özellikle çenesi ve alnı geride olan hastalarda.
Bir çok kişi burun estetiği ameliyatını daha güzel bir profile sahip olmak için istiyor.Güzel ve dengeli bir profil için bazen sadece burun estetiği yapmak yeterli olmayabiliyor.Özellikle çenesi ve alnı geride olan hastalarda.Bu kişilerde burun estetiği ameliyatı tek başına yapıldığında profilin dengelenmesi açısından yeterli olmayabiliyor.Yani çenesi geride bir kişinin burununu ne kadar küçültürsek küçültelim yine büyük kalıyor ve profilin dengesini bozuyor.Bu kişilerde ameliyat öncesi analizlerde burun ile birlikte çene ve alını da değerlendirip gerek gördüğümüz taktirde çeneye yağ enjeksiyonu yapıyoruz veya bir implant ile çeneyi de öne alıyoruz. Alın geride ise alın bölgesine yağ enjeksiyonları yapılabiliyor.
Bu şekilde burun estetiği ile birlikte çene ve alın da dengelendiğinde çok daha hoş ve çekici bir profil ortaya çıkıyor.Bu işleme ben profil estetiği diyorum.
Peki çenemiz geride mi değil mi nasıl anlarız?
Tüm dünyada burun estetiği ameliyatı ile birlikte en sık yapılan ek işlem çenenin öne alınması . Bu çok basit, yandan çekilmiş bir fotoda alt dudağınızın en uç noktasından dik bir çizgi çizdiğinizde çenenizin bu çizginin bir kaç milim arkasında olması gerekir.
Çene geriliği veya küçük çenesi olan hastalrda burun estetiği ameliyatı yapılırken çeneyi ileri alabilmek için bir kaç yöntem kullanılabilir.Bunlardan ilki çene bölgesine yağ enjeksiyonu yapılması. Bu yöntemi çenesinin geriliği az olan hastalarda tercih ediyorum. Hastanın kendisinden çok titiz bir şekilde alınan yaklaşık 10-12 cc yağ ağız içinden özel ve çok ince kanüllerle çene önü ve yanına veriliyor. Bu yöntemler verilen yağın %30-50 si kalıcı oluyor ve gerçekten de etkili bir yöntem.
İkincisi ise çene önüne implant uygulaması. Bu yöntemde herhangi bir iz kalmaması için ağız içinden bir kesi yapılıyor ve çene kemiğinin üzerine bir çene implantı yerleştirilerek ağız içindeki kesi kendi eriyen dikişlerle kapatılıyor.Sık kullanılan çene implantları silikon,med por, ve prolen mesh denilen malzemelerden yapılıyor. Silikon ve med por hazır olarak üretilmiş malzemeler. Prolen mesh ise ameliyat sırasında sizin çenenize uygun olarak cerrah tarafından hazırlanıyor.
Ben kendi vakalarımda yağ enjeksiyonu ve prolen mesh implantları sık olarak kullanıyorum .Bunun nedeni silikon implantların uzun dönemde çene kemiğinde erime yapabilmesi ve med por implantlar için genellikle çeneye vidalama gerekmesi.
Prolen mesh denilen madde aslında fıtık ameliyatlarında karın içine fıtıklaşan bağırsakları karın içinde tutmak için konulan bir malzeme.Ve bu güne kadar binlerce insanın karın içi bölgesine konulmuş olan vücutla hiç bir etkileşime girmeyen bir madde.Bu madde ameliyat sırasında hastaya özel olarak dizayn edilerek çene önüne konuyor ve ameliyat sonrası dönemde sanki kendi dokunuzmuş gibi çene önüne kendi yapışıyor.
Bu konu ile ilgili 2011 senesinde dünyadaki en geniş seriyi Avrupanın prestijli bilimsel dergilerinden olan European Archieves of Otolaryngology’de yayınladık ve çok güzel geri dönüşler aldık.
Bu yöntemle yapılan çene ilerletmede en güzel özellik çok hızlı bir iyileşme olması ve kesinlikle reddedilme veya reaksyon yaratma gibi bir durumun olmamasıdır.
Burun estetiği ameliyatı ile birlikte yapıldığında iyileşme süresi burun estetiği ameliyatı kadar olduğu için herhangi bir ek zaman gerekmemektedir.enfeksyon riskine karşı hastanın bir hafta ağzı hiyyenine dikkat etmesi ve ek bir antibiyotik kullanması gerekmektedir.
Op.Dr.Emre İlhan
*Prolene mesh mentoplasty. İlhan AE, Kayabasoglu G, Kazikdas KC, Goksel A. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2011 Apr;268(4):585-9. Epub 2010 Sep 15.