SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Probiyotiklerin gücü

Genel Cerrahi Op. Dr. Fırat Tutal, probiyotiklerin sindirim sistemine faydalarını sizler için anlattı.

|

Probiyotik nedir?

Probiyotik olarak bilinen bu bakterilerin çoğu yiyeceği sindirme ve hastalıklarla mücadelede olumlu rol oynar ve sağlıklı bir insan sindirim kanallarında milyarlarca bakteriye sahiptir.

Bununla birlikte, “iyi” ve “kötü” bakteri dengesi çöktüğünde, sindirim bozuklukları ortaya çıkar. Günlük bir probiyotik dozu almak - yiyecekler veya takviyeler yoluyla - sağlıklı bir denge kurmanıza yardımcı olabilir.

Probiyotikler özellikle antibiyotik alırken çok faydalıdır, çünkü bu ilaçlar sizi hasta edenlerle birlikte iyi bakterileri yok etme eğilimindedir. Faydalı bakterilerdeki azalma ne yazık ki diğer enfeksiyonlara da davetiye çıkarabiliyor.

Örneğin, bağırsaklarda “dost” koruyucu bakteriler yeterli değilse, bu koruyucu bakterilerin yerini tehlikeli mayalar, küfler, mantarlar, kimyasallar ve kötü bakteriler ele geçirebilir. Sağlıklı bir bakteri örtüsü olmadan, besinleri ve ilaçları da emmezsiniz.

Probiyotiklerin faydaları

Probiyotiklerin faydaları hakkında son yıllarda çok sayıda araştırma yapılmıştır. İshal, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde, vajinal mantar enfeksiyonlarının ve idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde, mesane kanserinin tekrarının azalmasında, kolon ameliyatından sonra iltihaplanmanın önlenmesinde ve tedavisinde, böbrek hastalıkları ve böbrek taşı riskinin azaltılmasında etkili bir rol oynar.

Obeziteye eğilimli erişkinlerin kontrollü bir şekilde probiyotik içeren gıda tüketmesi ve takviye gıda kullanması abdominal yağlanma ve vücut ağırlığının düşürülmesine yardımcı olmasının yanı sıra metabolik bozukluklar üzerinde olumlu etkileri oluyor.

Bağırsaklarınız yardım için ağladığında; gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık, kramplar, reflü veya mide ekşimesi gibi sinyaller verir. Bu sinyaller probiyotiklere ihtiyacınız olduğunu gösterir.

Ev yapımı yoğurt ve kefir gibi kültürlü süt ürünleri yiyerek bir doz da olsa probiyotik alabilirsiniz. Bunun dışında probiyotik takviyeleri kapsüller, tabletler, sıvılar ve tozlarda bulunur. Ürün canlı, aktif kültür içermelidir, bu nedenle etiketi dikkatli bir şekilde kontrol ettiğinizden emin olun. Ürünlerin bozulmaması için ısı, nem ve havadan korunmalıdır.

Probiyotiklerin gücü ve faydası için ve sağlıklı probiyotik takviyesi alabilmek için mutlaka alanında uzman bir doktordan bilgi ve destek almalısınız.



Genel Cerrahi Op. Dr. Fırat Tutal

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.