Probiyotikler zayıflatıyor!
Probiyotikler, alınan kalorilerin sindirimini ve vücutta enerji kullanımını düzenleyerek kilo kaybına yardımcı oluyor.
Probiyotikler, alınan kalorilerin sindirimini ve vücutta enerji kullanımını düzenleyerek kilo kaybına yardımcı oluyor. Metabolizmayı düzene soktuğu için obeziteyle savaşta etkili olabileceği düşünülüyor
Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendiren ‘dost bakteriler’ var. Bunlara probiyotik adı verilir. Probiyotikler, özellikle sindirim sisteminin düzenli çalışmasında önemli. Bunları, sindirim sisteminizi düzenlemek veya antibiyotik kullanımına bağlı gelişen ishali durdurmak için kısa süreli kullanmış olabilirsiniz. Yeni yapılan çalışmalar, diyete eklenen probiyotiklerin kilo kaybını desteklediğini ortaya koyuyor.
Diyetinize probiyotikleri eklemeden önce neye yardımcı olduklarını bilmek önemli. Probiyotik besinler, bağırsaklara yararlı canlı bakteriler içerir. Doğal olaral fermente edilmiş süt ve süt ürünlerinde veya diğer fermente yiyecek ve içeceklerde bulunur, aynı zamanda ‘supleman’ (toz ve tablet) olarak kullanılır.
Probiyotikleri, mucize yaratan diyet hapları olarak görmek yanlış ancak diyetinize devam ederek ve aldığınız kaloriyi takip ederek olumlu sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Bağışıklığı güçlendiriyor
Bir bakterinin probiyotik etkisinden bahsedilebilmesi için aranan ilk özellik, bağırsağa kadar canlı olarak ulaşabilmesi. Midedeki güçlü asitlere ve safra tuzlarına dayanıklı olup, bağırsak iç zarına yerleşip burada koloni oluşturabilmeli. Probiyotikler geçici kolonizasyona neden oldukları için her gün düzenli olarak alınmalı.
İşte faydaları
Probiyotik terimi, ilk kez 1953 yılında tıp literatürüne girdi. Probiyotikler günümüzde birçok hastalıktan korunmada ve tedavide kullanılır:
* Enfeksiyon, besin zehirlenmesi veya antibiyotik kullanımı nedeniyle oluşan ishal tedavisinde,
* İdrar yolu enfeksiyonlarında,
* Maya enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisinde,
* İrritabl bağırsak sendromunda ve iltihabi bağırsak hastalıklarında,
* Egzamada,
* Mesane kanseri riskini azaltmada,
* Kolon kanserine karşı korunmada,
* Bağışıklık sistemin artırılmasında,
* Karaciğer hastalıklarında.
Sindirim sisteminde aksama yaşayan her birey, bu konuda oldukça sıkıntılıdır. Probiyotik besinlerin tüketimi, sindirim sıkıntılarını hafifletir ve bireylerin daha konforlu hissetmesini sağlar. Aynı zamanda vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve özellikle sonbahar-kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren süt ürünlerinin yeterince tüketilmesi gerekir.
Karbon-hidrat bakımından zengin gıdalar, rafine besinler, çeşitli toksinler ve antibiyotikler, bağırsak florasının bozulmasına neden olur.
Un ve şeker açısından fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalar bakımından zengin bir diyet, bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır.
Diyete nasıl dahil edebilirsiniz?
Fermente edilmiş süt ürünlerinin sağlık üzerine yararlı etkisi olduğu, yüzyıllardır edinilen tecrübelerin sonucunda oluştu. Asya toplumları, fermente süt ürünlerini yüzlerce yıldır hem beslenmek hem de sağlıklı kalmak için kullanır. Yoğurt, kefir ve kımız fermente süt ürünleri arasında.