SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Polikistik over sendromu (PCO) hakkında bilmeniz gerekenler

Kadınların doğurganlık döneminde en sık karşılaştığı hormonal bir bozukluk olan polikistik over sendromu internette her ay 100,000'den fazla kez aranmaktadır.

|

Eğer ki bu hastalığın sizde olduğunu düşünüyor ve hakkında daha fazla bilgi öğrenmek istiyorsanız polikistik over sendromu konusunda uzman olan Dr. McCulloch, Dr. Twogood ve Dr. Joshua J. Berger'dan alınan bilgiler doğrultusunda hazırlanan bu yazıyı okumaya devam etmelisiniz.

Polikistik over sendromu (PCO) nedir?

Dr. Berger'e göre henüz hastalığın herkesçe kabul edilmiş bir tanımlaması olmamakla birlikte, bazı kadınlarda yumurtalıklarda birçok küçük kist oluşumuyla teşhis edilebilirken; Dr. McCulloch'a göre ise hastalık kist oluşumu olmadan da teşhis edilebilir.

Genel bir tanım yapmak gerekirse Polikistik over sendromu bir kadının özellikle hormonel ve metabolik sistemi olmak üzere bütün vücudunu etkileyen bir hastalıktır.

Hastalığın sebebi nedir?

Henüz hastalığa neyin sebep olduğu tam olarak anlaşılmasa da genetiğin ve sağlıksız beslenme gibi dış faktörlerin polikistik over sendromu oluşumunda etkili olduğu herkesçe kabul edilmektedir.

Hastalık belirtileri nelerdir?

Dr. McCulloch hastalığın kilo alma, düzensiz adet görme, kısırlık, sivilce oluşumu, yüzde kıllanma ve saç dökülmesine neden olabileceğini söylüyor ve kadınlarda ileriki yaşlarda tip 2 diyabet ve kalp ve damar yolu hastalık riskini arttırdığını ekliyor.

Dr. Twogood hastalığın teşhisinde çoğu doktorun Rotterdam ölçütleri de denilen bir yöntemi kullandığını söylüyor. Yani eğer bir kadında sık adet düzensizliği, kan tahlilinde testesteron seviyesi artışı ve yumurtalıklar da görülen kist oluşumu belirtilerinden ikisi var ise bu hastalığa yakalanmış olması muhtemel olarak görülüyor.

Nasıl tedavi edilir?

Hastalığın bir tedavisi bulunmasa da doktorlar kontrol altında tutulması için sağlıklı beslenme, düzenli spor ve doğum kontrolünü öneriyorlar. Polikistik over sendromu tedavisinde kilit rolü insülin oynar çünkü yüksek insülin değeri yumutalıklarda testesteron oluşumuna neden olur ve çoğu belirtinin nedeni de budur. Dr. McCulloch bazı vakalarda sadece doğru beslenmenin dahi belirtileri engellediğini söylüyor. Sebzeler, avokado, çilek, kiraz ve karides gibi besinler vücudun en az seviyede insülin salgılamasını sağlayan besinlerdir.

Polikistik over sendromunun tedavisi her kadında değiştiği için burada okuduğunuz belirtilere sahipseniz doktorunuzdan randevu alın ve sizin için doğru olan tedavi şekline doktorunuzla birlikte karar verin.

Polikistik over sendromu toplumda ne sıklıkla görülür?

Kaynak: Byrdie

PembeNar Özel

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.