Pnömokok Nedir? Pnömokok (Zatürre) Aşısı Kimlere Yapılır?
Havaların soğuması ile beraber kış mevsiminde bağışıklığın zayıflaması durumunda pnömokok bakterisi; kan iltihabı, beyin apsesi, sinüzit, kemik, eklem, karın zarı, kalp zarı gibi pek çok hastalığın oluşmasına sebep olabilir. Pnömokok bakterisinin sebep olduğu ciddi hastalıkların enfeksiyonlarından kurtulmak adına pnömokok aşısı yaptırmak gerekir. Peki pnömokok nedir? Pnömokok (zatürre) aşısı kimlere yapılır? İşte, tüm detaylar...
Streptococcus pneumoniae isimli bakterinin ortaya çıkardığı enfeksiyonların içerisinde orta kulak iltihabı, menenjit, pnömoni gibi hastalıklar bulunur. Pnömokok şeklinde de bilinen bu bakteri çeşidi, normal zamanda herhangi bir belirti vermeden insanların boğaz ve burun bölgesinde yer alabilir. Bireyin bağışıklığını olumsuz bir şekilde etkileyen kimi durumların çıkmasıyla enfeksiyon hastalıklarına sebep olabilir.
Pnömokok Nedir?
Pnömokok aşısı; küçük çocuklar ve bebekler öncelikli olmak üzere, toplumlarda ağır seyirli olan, sinüzit, menenjit, zatürre, kan iltihabı, orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklara neden olan pnömokok isimli bakteri çeşidinin ortadan kaldırılması için kullanılan aşı tipidir. Aşı; Türkiye çapında ölüm sebebi şeklinde 5. sırada bulunan ve antibiyotik tedavisine karşı direnç gösteren pnömoni hastalığının ortaya çıkmasını önleyen en etkili çözümlerden birisidir. Pnömokok aşısı şeklinde de bilinen zatürre aşısı, bağışıklığın bakteriyi tanımasını ve bununla beraber solunum yollarında gelişecek olan şiddetli enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olur.
Pnömokok (Zatürre) Aşısı Kimlere Yapılır?
Pnömokok aşısı; 5 yaşından ufak çocuklar ve bebeklerle 65 yaş üstü büyük bireylere yapılır. Bununla beraber; pnömokok bakterisinin sebep olduğu rahatsızlıklar bakımından riskli kategoriye giren bireylerin de doktor onayı alıp bu aşıyı yaptırmaları gerekir. Bu kişiler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;
- Dalağında sorun olan ve operasyon geçiren kişiler,
- Organ nakli olan kişiler,
- Kanser tedavisi alan bireyler,
- Alkol bağımlılığı olan kişiler,
- Omurilik ve beyin sıvısı kaçağı bulunan kişiler,
- Yenileyen zatürre enfeksiyonunu geçirenler,
- Biyonik kulak operasyonu geçiren bireyler,
- Böbrek, akciğer, karaciğer, kronik kalp hastalıkları bulunan kişiler.
- Şeker hastalığı olan bireyler,
- Pnömoni bakterisi ile meslek gereğinde sık bir şekilde karşılaşan sağlık çalışanları bu aşıyı yaptırmalıdır.
Bütün bunların dışında, aşının ilk doz yapılmasından sonra ağır alerjik reaksiyon geliştiren bireylerle enfeksiyona bağlı şekilde ateşli rahatsızlık geçiren kişiler, aşıyı yaptırmamaları gerekir. Bunun dışında gebe kişilerin önleyici tedaviyi alması konusunda hekime danışmaları önemlidir. Pnömokok aşısının çocukluk dönemlerinde ve bebeklikte yapılması ilerleyen zamanlarda hastalıklara karşı koruyucu olması açısından oldukça önemli bir durumdur. Aksi halde hastalıkların hayati açıdan çok riskli olacağını belirtmek gerekir.