Pilates nedir, faydaları nelerdir?
Pilates’in ruh ve beden dili arasında bir geçiş yolu izlediğini vurgulayanPilates Eğitmeni ve Spor Koçu İlknur Arslan, "Kişinin bedenini sevmesi kendini mutlu hissedebilmesi için temel önceliklerden birisi olduğunu dile getirmekte. Pilates değişen bedeni daha estetik bir görüntüye kavuşturmaya yardımcı olabilmektedir.
Estetik ameliyatlarından ve farklı zayıflama metodlarından sonra pilates, sıkılaşma ve toparlama yöntemi olmaktadır.Yapılan doğru veya yanlış diyetlerin ardından vücudun şekillenmesi kol bacak karın ve basen gibi bölgelerde sarkma ve dokusal gevşemelere doğru cevabı pilates verebilmektedir.
Pilates nedir?
Pilates’in, 100 yıllık bir geçmişi olan asıl amacı kontroloji metoduyla zihin ve beden bütünlüğünü öngören, denge, nefes ve hareket sistemlerinin sentezi olduğunu anlatan İlknur Arslan, eklem ve kemikleri hayat boyu korumak için kasları güçlendirmeye, esnetmeye ve özellikle içsel karın kaslarının kuvvetlendirilmesine yardımcı olan bir sistem olduğunu belirtti.
Yerçekimine karşı yapılan pilates egzersizleri ile vücuttaki şekillenmeyi kısa sürede görebilmeye yardımcı olmaktadır.
Uzayan kaslar ile birlikte daha ince bir görüntüye sahip olabilmek adına uzun süreler pilatesstudyolarında zaman harcayabilir hatta beden güçlenmesi ile zor egzersizleri gerçekleştirirken ne kadar estetik bir görüntü elde edilebildiği görülebilmektedir.
Gebelik döneminde alınan fazla kilolar ve değişen beden ruh halimizi derinden etkilerken yapılan doğru ve etkili egzersizler ile vücuda şekil verilebilir ve psikoloji düzeltmeye yardımcı olunabilir.
Bu süreci hareketli ve ılımlı geçirebilmeye yardımcı olabilmektedir.
Güzelliğin oluşturulmasına ve değerlendirilmesine estetik açıdan yardımcı olur. Her 10 kişiden 1’ inde gerek çalışma koşullarından kaynaklı gerekse anatomik yapısı nedeniyle posturel bozukluklar görülebilmektedir. En yaygın olanı ise duruş bozukluğundan kaynaklı omurga eğriliği ya da kamburluktur.
‘’Pilates bu duruma etkileri olabilen, rehabilite etmeye ve estetik açıdan kötü görüntüyü minimuma indirmeyeyardımcı olan bir sistemdir’’ şeklinde açıklama yapan İlknur Arslan,denge kas gruplarını ve omurgaya yakın kas gruplarını çalıştırmaya yönelik yapılan pilates ile ince ve uzun bir bedene sahip olabilmeye yardımcı olabildiğini belirtti.
Bedenin dengeli tutulmasına yardımcı olan ve omurgayı desteklemekte önemli işlevi olan temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır.
Erkeklerin pilatesi sadece bayanlar arasında yapılan bir spor yöntemi olarak gördüğü şüphesiz,fakat son zamanlarda erkeklerinde kas kuvvet ve esnekliği artırıcı sakatlanmaları engelleyici bir yöntem olarak pilatesi tercih ettikleri görülmektedir.
Pilatesin esnekliği arttırıcı bir yöntem olduğu ve kişinin amacına ve hedefine yönelik çalışma yapılabilmesiyle erkeklerin istekleri doğrultusunda kas gücü artışında destekleyici bir egzersiz sitemi olduğuna ikna olunabilmekte ve pilates ile günlük yaşantılarında kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabilmektedirler.
Pilates fitnessda yapılan erkeklere özel kas gelişim programları karın ve bel bölgesi için kuvvetlenmeyi ve sıkılaşmaya yardımcı egzersizlerin yanında duruş bozukluklarını da düzeltmeye yardımcı olan egzersizleri içermektedir.
Pilates kaslardaki kuvveti arttırmaya yardımcı olurken, bununla birlikte esnekliği, dengeyi ve koordinasyonu da beraberinde geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Günlük hayattaki çeşitli yaşam koşulları vücut proporsüyonunda deformasyonlara neden olmaktadır. Vücut postürü bozulmakta kaslar kuvvetini, esnekliğini yitirmektedir.Günümüzde en sık görülen bel ve omurga rahatsızlıkları için pilates en sağlıklı yöntemlerden birisidir. Bu rahatsızlıkların en önemli nedenleri bel ve omurgayı destekleyen kasların kuvvetsizliğidir. Bu bölgelerde yapılacak olan çalışmalarla birçok rahatsızlığın önüne geçilmesine yardımcı olur.
İlknur Arslan, çoğu fizyoterapistin, belirli bir fizyoterapi seansından sonra tedavinin devamı açısından pilatesi tavsiye ettiğini belirtti. Yani pilatestek başına omurgaya destek vermeye yardımcı, tüm kasları güçlendirmeye, hem tedavi hem de koruyucu bir rol oynamaya yardımcı olabilmektedir.
Her seviyeye uygun; Pilatesi standart bir fitness egzersizi olarak değerlendirmemek gerekir. Pilates’te yaş ve performans sınırlandırması yoktur. Genç, orta yaşlı veya daha önce spor yapmamış olmanız pilatese başlamak için engel değildir.
Günün büyük kısmını masa başında geçiren metropol insanının vücudu dengesiz olabilmektedir. Silüeti eğri olabilmektedir. Pilates omurgayı dik tutarak size nasıl durmanız gerektiğini öğreten yardımcı bir sistemdir. Zamanla dik durmak bir alışkanlık haline gelmekte, öz güven tazelenmekte, boy daha uzun görünebilmekte ve sırt ağrıları hafiflemektedir.