Pastanecilerin sırrıymış! Bayatlamayan puf puf kek için mutlaka yapın
Çayın yanında vazgeçilmez lezzetlerin başında gelen kekiniz puf puf kabarsın ve bayatlamasın istiyorsanız mutlaka böyle yapın. Pastanelerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve bayatlamadan günlerce tazeliğini koruyabilen puf puf kekler, artık evlerimizde de mümkün. İşte puf puf bayatlamayan kekin sırrı.
Kek pişirmek her ne kadar keyifli bir aktivite gibi görünse de, lezzetini ve tazeliğini koruması önemlidir. Pastacılar, keklerinin bayatlamasını önlemek için çeşitli yöntemler kullanır. Bu yöntemler, keklerinizi uzun süre taze tutmanın etkili yollarıdır. Misafirlerinize puf puf kek yapmak ve bayatlamasını istemiyorsanız bu tarif tam size göre…
Kekinizin kalitesi, kullandığınız malzemelerle doğru orantılıdır. Taze ve kaliteli un, yumurta ve tereyağı gibi temel bileşenler, kekinizin lezzetini ve dokusunu büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, kek yapımında kullanılan sütün tam yağlı olması, daha yumuşak bir doku sağlar.
ODA SICAKLIĞINDA BEKLETİN
Yumurtaları kullanmadan önce en az 30 dakika boyunca oda sıcaklığında bekletmek, kek karışımının daha homojen olmasına yardımcı olur. Bu, kekin daha puf puf olmasını sağlar.
Unu eleyerek kullanmak, topaklanmayı önler ve havanın un arasına girmesini sağlar. Bu işlem, kekin daha hafif ve daha puf olmasına katkıda bulunur.
Kek karışımını fazla karıştırmamak, glutenin aşırı gelişmesini önler ve bu da kekin daha yumuşak olmasını sağlar. Karışımı yalnızca malzemeler birbirine karışana kadar karıştırın ve daha sonra bırakın.
Kekinizi önerilen süre ve sıcaklıkta pişirmek önemlidir. Fırınınızın sıcaklığını önceden doğru bir şekilde ayarlamak, kekin eşit şekilde pişmesini sağlar. Ayrıca, pişirme süresini takip etmek, kekin kurumaması için önemlidir.
BAYATLAMAYAN KEK TARİFİ
4 adet yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2,5 su bardağı un
Yarım su bardağı buğday nişastası
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı silme karbonat
1 paket vanilya
Kakao karışımı için:
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
İlk olarak, oda sıcaklığında beklettiğimiz yumurtaları yaklaşık 5 dakika boyunca çırpıcıyla çırpıyoruz.
Yumurtaların rengi açılıp kremamsı bir kıvama gelene kadar yüksek hızda (yaklaşık 3 dakika) çırpmaya devam ediyoruz.
Ardından şekeri ekleyip karışımı daha fazla çırpmaya devam ediyoruz.
İlk karışıma ılık su ve sıvı yağı ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz.
Başka bir kapta, kakao hariç tüm toz malzemeleri karıştırıyoruz.
Bu karışımı yavaşça sıvı malzemelere ekliyoruz ve homojen bir karışım elde edene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
Hazırladığımız kek harcının yarısını başka bir kaba alıyoruz. Diğer yarısına kakao, su ve sıvı yağ ekleyerek karıştırıyoruz. Bu şekilde iki farklı renkte kek harcı elde ediyoruz.
Yağlanmış kek kalıbına önce bir renkli kek harcından sonra diğer renkli kek harcından dökerek katman oluşturuyoruz.
Kek kalıbını doldurduktan sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında fanı kapalı olarak yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.
Pişen kekin kıvamını kontrol etmek için kürdan testi yapabilirsiniz.
Kürdan temiz çıkarsa, kekimiz pişmiş demektir. Pişen iki renkli yumurta keki servise hazırdır.