SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Parmaklardaki uyuşmaya dikkat!

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Dilek Keskin, parmaklardaki uyuşmanın hastalık habercisi olabileceğini belirterek, bu şikayetlerin önemsenmesi ve doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

|

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parmaklarda uyuşma şikayetinin çok sık karşılaştıkları bir durum olduğunu ifade etti.

Parmaklardaki uyuşmanın çeşitli hastalıkların habercisi olabildiğini belirten Keskin, "Özellikle boyun fıtıklarında, sinir sıkışmalarında oldukça sık rastladığımız bir klinik tablo. Bu tarz şikayetlerle hastanemize başvuran hastalarımızda ayrıntılı muayenemizi yaparak hastanın uyuşukluğa eşlik eden diğer şikayetlerini de saptayıp buna göre tanımızı koyuyoruz" diye konuştu.

Ellerde uyuşukluk şikayetiyle en çok sinir sıkışması olan hastaların başvurduğunu dile getiren Keskin, "Bu hastaların ellerindeki uyuşukluk durumu son derece belirgin özellik göstermektedir. İlk 3 parmakta, baş parmak, işaret parmağı ve orta parmakta uyuşukluğu olan hastalar bize başvuruyor. Hastalar geceleri sıklıkla ellerini silkelemek zorunda kaldıklarını ifade ediyor" dedi.

"Her parmağın uyuşmasını farklı değerlendiriyoruz"

Keskin, parmaklarda uyuşma şikayetiyle polikliniklerine gelen hastalara çok yönlü testler yapıldığını belirterek, her parmağın uyuşmasını farklı değerlendirdiklerini söyledi. "Hangi parmağın uyuştuğu, bizim tanımızı koymada büyük önem taşıyor" diyen Keskin, şunları kaydetti:

"Bu uyuşma tek elde mi, diğer elde mi, bunu mutlaka sorguluyoruz. Ya da uyuşukluk durumu bütün kola yayılıyor mu? Bacaklarda vücudun başka yerlerinde var mı? Bunları sorgulayarak hastalığa eşlik eden şeker hastalığı, tiroid hastalığı gibi başka eşlik eden problemleri varsa bunları da mutlaka sorguluyoruz. Yani vücutta ağrı hissedildiğinde, uyuşukluk olduğunda bunlar son derece önemli ve dikkatle üzerinde durulması gereken konular. Örneğin bu şeker hastalığında sinir tutulumunun ilk bulgusu olabilir.

Özellikle eldiven tarzında, bileğe kadar uzanan bir uyuşma varsa biz öncelikle bu hastalarda şeker hastalığına bağlı sinirlerin tutulumu gelişmiş mi diye gerekli araştırmayı yaparak şekeri kontrol altına aldıktan sonra gerekli tedaviyi planlıyoruz. Yine ellerdeki uyuşma boyun fıtığının habercisi olabilir düşüncesiyle dikkatle bu tür hastalarımızı inceliyoruz."

Günlük aktivitelerinde elini sık kullananlarda, bilgisayar başında çok uzun süre vakit geçirenlerde parmak uyuşukluğu olabildiğini belirten Keskin, "Bunların sinir sıkışmasına mı bağlı olduğunun ya da boyun fıtıklarına mı bağlı olduğunun ayırt edilmesi şart. Bu hastalarda eğer boyun fıtığı varsa öncelikle boyuna yönelik tedavilerimizi yapıyoruz. Yüzeysel ve derin ısıtıcılardan ve ağrı kesici akımlardan yararlanıyoruz. Hastalara aynı zamanda egzersiz programı veriyoruz.

Boynu ağrıyan hastaların neler yapması gerektiğini öğretiyoruz. Seyahate çıkacak hastaların boyun yastığı kullanmalarını, uyurken ortopedik yastık kullanmalarını, asla yatarak televizyon seyretmemeleri gerektiğini, masa başında uzun süre vakit geçiren hastaların masalarının ve sandalyelerinin nasıl olması gerektiğini, bilgisayar kullanırken fareyi nasıl kullanmaları gerektiğini, bileklerini nasıl desteklemeleri gerektiğini öğretiyoruz ve egzersiz programlarını öğreterek günlük yaşam aktivitelerini düzenliyoruz.

El bileğindeki sinir sıkışmalarında da yine yüzeysel ısıtıcılarımız var. Halk arasında kum tedavisi olarak adlandırılan özel cihazlarımızı kullanıyoruz ve özel olarak her sinire yönelik yaptığımız egzersiz programlarımızdan hastalarımız yararlanıyor ve fayda görüyor" diye konuştu.

Keskin, insanların artık hareketten uzak yaşar hale geldiğine dikkati çekerek, "İnsanlar dışarı çıkmıyor ve evinde yaşıyor. Maalesef artık aktivite kısıtlanması, toplumun en önemli problemi haline geldi ve bu, çocukluk çağından itibaren başlıyor. Onun için bu tarz şikayetlerde bulunan hastalara uzun süre aynı işi yapmamalarını, masa başında uzun süre geçiren kişilerin saat başı oturdukları yerden kalkmalarını, dolaşmalarını, masa ve iskemle düzenlerine dikkat etmelerini ve boynunu koruyucu önlemleri almalarını önemle vurguluyoruz" dedi.

Prof. Dr. Keskin, el ve parmak uyuşması olan hastalara B vitamini açısından zengin gıdalar tüketmelerini önerdi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.