SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Parkinson Nedir, Belirtileri Nelerdir? Parkinson Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dünyada Parkinson hastalıkları sık rastlanılan sağlık problemleri arasında gösterilmektedir. Ülkemizde de birçok kişide bu rahatsızlık görülmektedir. Bu sebeple Parkinson hastalığı ve belirtileri araştırılmaktadır. Peki, Parkinson hastalığı ve belirtileri nelerdir? Parkinson nasıl tedavi edilir? Parkinson hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

|

Dopamin adı verilen hücreler ile çalışan beynin bir bölümü hareketlerimizin ince ayarını sağlamaktadır. Ancak dopaminlerin çalışmaması durumda Parkinson hastalığı vuku bulmaktadır.

Parkinson Nedir? 

Parkinson hastalığı, genellikle 60 yaş üzeri bireylerde görülmekte ve beynin ilerleyici hastalık grupları arasında yer almaktadır. Beyinde dopamin ile hareketlerimizin ince ayarını sağlayan bir bölge vardır. Dopamin sayesinde iletişim yapan hücrelerin % 60-80'inin kaybedilmesi durumunda Parkinson hastalığı ortaya çıkar. Ancak Parkinson belirtileri hastalarda başlangıç döneminde farklılıklar gösterebilmektedir.

Parkinson Belirtileri Nelerdir?

Parkinson hastalığı genellikle vücudun bir kısmında başlar ve yıllar içinde her tarafa geçer. Hastalığın temel belirtisi ise hareketlerde yavaşlama ve bununla birlikte titremedir. Bu titremelere tremor adı verilir. Genellikle istirahat halinde ortaya çıkan ve tek taraflı olarak elde ya da ayakta titreme şeklinde kendini gösterir. Ancak zamanla yürürken kol sallamada azalma, adımlarda küçülme hatta yürümede zorluk belirtileri takip eder. 

Düğme iliklemede zorlanma, yatakta kolay dönememe, kalkmada güçlük, kısık ses tonu ile konuşma ve kamburlaşma olabilir. Bununla birlikte Parkinson hastalığında, beyin kaynaklı hareketlerden başka belirti ve şikayetler de görülebilir. Bunlar ise kabızlık, depresyon, kan basıncının düşmesi, uyku bozuklukları ve koku duyusunun kaybıdır. Parkinson belirtileri arasında, orta ve ileri evrelerde denge kusurları, yürüyüş bozuklukları, harekette donmalar meydana gelir. Nadiren de olsa hastalarda bunama belirtileri de görülmektedir.

Parkinson Tedavisi Nasıl Yapılır?

Parkinson tedavisinde öncelikle ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisi dopaminlerin artışını sağlamaktadır. Ancak beklenen yanıtın alınamadığı vakalarda cerrahi tedavi uygulanabilir. Ancak Parkinson ilaçlarının uzun süre kullanımı, hastalarda aşırı hareketlilik şeklinde dalgalanmalar meydana getirmektedir. Bu nedenle ilaçları kullanan kişiler bu durumları geciktirmek adına yanıtın alınabildiği en düşük doz şeklinde görülmektedir. 

Titreme, depresyon, bunama, uyku bozukluğu şikayetleri görülen hastalar için başka bir tedavi planlanır. Bunun yanı sıra hastaların üçte biri uzun yıllar ilaç tedavisine iyi cevap vermektedir. İlaç tedavisinden olumlu sonuç alamayan hastalarda cerrahiye başvurulur. Buradaki amaç beyin hareketimizle ilgilidir. Merkezlerde azalan elektriksel uyarı, jeneratör aracılığı ile çalışır. Bu sistem kalp pili benzeri gibi bir mantık ile düşünülebilir. Bunun yanı sıra uygulamanın tıbbı adı ise “derin beyin stimülasyonu” dur.

 

 

 

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.