SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Paranoid Kişilik Bozukluğu (Paranoya) Nedir? Paranoyanın Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Psikolojik rahatsızlıkların farklı çeşitleri ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bazı psikolojik kökenli rahatsızlıklar kolay bir şekilde anlaşılırken bazıları ayrıntılı tetkikler sonucunda tespit edilebilir. Paranoid kişilik bozukluğu ya da kısa adıyla paranoya kolay anlaşılmayan bir hastalıktır. Hasta zihninde yarattığı her kurguya, mantıklı bir senaryo yaratabilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

|

 Psikolojik rahatsızlıkların pek çok nedeni olabilir. Tespit edildikten sonra kişilerin sosyal yaşamını devam ettirebilmesi adına tedaviye başlanılmalıdır.

 Paranoid Kişilik Bozukluğu (Paranoya) Nedir?

 Paranoid kişilik bozukluğu yaşayan kişi var olmayan bir durumu, gerçekten varmış gibi anlatır ve buna inanır. Zihinde yaratılan bu şüphe durumu kişinin günlük yaşamını etkilemektedir. Yarattığı şüphe kaynaklı durumu, son derece inandırıcı kanıtlar zinciri ile ilişkilendirir. Öyle ki dinleyen kişiler bile bu kurguya inanırlar. Çünkü mantıklı bakıldığında öne sürülen her şey doğru gözükür.

 Paranoya yaşayan kişilerin yaşamı şüphe üzerine kuruludur. Her şeyden ve herkesten şüphelenirler. Karşı tarafın yapacağı açıklamaları da çürütecek argümanları vardır. Bu nedenle hayatı kendine oldukça zorlaştırır. Tabi çevresindeki insanları da tedirgin edebilmektedir. Ama zihni hep mantıklı kurgular yaratır.

 Paranoyanın Belirtileri

 Paranoid kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, psikolojik sorun yaşayan diğer kişilerden farklı tepki verebilirler. Paranoya geliştiren kişilerin ortaya koyduğu tepkiler şunlardır;

 İletişim kurmakta ve ortak bir fikirde buluşmakta zorlanmak

 Sürekli zarar göreceğini düşünmek

 Kendiyle ilgili kör noktalarının çok fazla olması

 Herkese ve olaya karşı aşırı şüphecilik

 Herhangi bir olumsuz eleştiride aşırı tepki verme

 Her söylenen sözün altında anlam arama hali

 Kendini insanlardan soyutlama davranışı

 İnsanlara düşmanca yaklaşma eğilimi

 Herkesin arkasından iş çevirdiğini zannetme

 İnsanların sadakatsiz olduğunu düşünme

 Sürekli gerginlik hali

 Her tartışmadan haklı çıkma isteği

 Paranoid Kişilik Bozukluğunun (Paranoya) Nedenleri

 Hastalığın kalıtımsal nedenleri olabilir. Bunun dışında kişinin biyolojik yapısı, sosyal yaşamı ve nörolojik nedenler hastalığı tetikleyebilir. Beynin ön kısmında bulunan Frontel Korteks, karar verme bölümünün aktif olduğu bölgedir. Bu bölgede oluşabilecek bir hasar, kişinin hastalığını tetikleyebilir.

 Paranoid Kişilik Bozukluğunun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 Bu hastalık tedavi edilmezse ileri aşamada şizofreniye dönüşme durumu söz konusu olur. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir. Ama tedaviye başlamadan önce hastanın kendi farkındalığını yaşaması gerekir. İnkâr durumu olduğu sürece hastanın tedavisine başlamak mümkün olmayacaktır. MR ve EEG çekilerek beyindeki yapısal bozukluğun hastaya gösterilmesi gerekir. Aynı zamanda psikoterapi teknikleri ile tedavi desteklenmelidir. İlaçla tedavi söz konusudur. Ayrıca Trans manyetik Uyarım Tedavisi uygulanır. EKT tedavisi de kullanılan bir diğer yöntemdir.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.