SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Pansuman Nasıl Yapılır, Pansuman Çeşitleri Nelerdir? Yaraya Pansuman Yapılmazsa Ne Olur?

Günlük hayatta herhangi bir kazadan dolayı vücudumuza bazı yaralar oluşmaktadır. Bu yaralar için belirli aralıklar ile pansuman yapılması oldukça önemlidir. Pansumanın yaraya göre farklı pek çok çeşidi bulunmaktadır. Peki, pansuman nasıl yapılır, pansuman çeşitleri nelerdir? Yaraya pansuman yapılmazsa ne olur? Sizlere pansuman yapmak hakkında merak edilenleri detaylıca derledik...

|

Pansuman bir yaranın sterilize edilmesi amacıyla belirli aralıklarda yapılan bir işlem olmaktadır. Pansuman yapılması yaranın durumuna göre değişebilir. Ağır yaralarda pansumanlar sağlık personelleri tarafından yapılırken hafif yaralarda kişiler kendileri bu pansumanları yapabilmektedir.

Pansuman Nasıl Yapılır?

Pansumanların yapılabilmesi için öncelikle malzemelerin steril malzemelerden oluşması gerekmektedir. Öncelikle kişiler ellerini yıkamalı, eldiven takmalı ve tüm hijyenik koşulları sağlamalıdır. Kuru pansuman basit yaralar için yapılan bir pansuman çeşididir. Bu durumda yaranın beze yapışmaması çok önemlidir. Pansuman şu şekilde yapılmalıdır:

- Pansumanda kullanılacak olan malzemeler streril edilmelidir.

- Yaraya uygun malzemeler seçilmelidir.

- Ellerin mutlaka yıkanması gerekir.

- Yara açığa çıkartılır.

- Eller dezenfekte edildikten sonra eldiven takılır.

- Yara üzerinde olan malzemeler solüsyon ile ıslatılarak çıkarılır.

- Gazlı bez ve pamuk malzemeleri pens ile tutulur.

- Yaranın yıkanması gerekiyor ise yıkanır.

- Gazlı bez yardımı ile yara temizlenir.

- Uygun merhem sürülerek yara tekrar kapatılır.

Pansuman Çeşitleri Nelerdir?

İnsan vücudundaki yaralara göre uygulanacak pansumanlar da oldukça çeşitlidir. Bazı pansumanlarda ilaç kullanılıyor iken bazılarında ilaç kullanılmamaktadır. Bu durum yaraya göre değişebilir. Pansuman çeşitleri yaranın özelliğine göre, pansuman materyaline göre ve istenilen amaca göre değişmektedir. Pansuman çeşitleri şunlardır:

Yaraların özelliğine göre pansuman çeşitleri:

- Aseptik pansuman streil pansuman maddeleri ile bir ilaç kullanmadan yapılan pansumandır.

 - Antiseptik pansuman ise yaranın üzerine bir antiseptik uygulandıktan sonra yapılan pansuman çeşididir.

Pansuman materyaline göre pansuman çeşitleri:

 - Pansuman materyali kuru olan pansumana kuru pansuman adı verilmektedir.

 - Antiseptik ile yapılan ve hipertonik sıvılar kullanılarak dışarı sıvı alınan çeşide ise yaş pansuman adı verilmektedir.

İstenilen amaca göre pansuman çeşitleri:

- Koruyucu pansuman yaranın dış etkenden korunmasına, nemlenmesine ve su geçirmez malzemeler ile mikrop kapmasına engel olabilmek için yapılan bir pansuman çeşididir.

- Emici pansuman Yarada bulunan akıntıların temizlenmesi için kuru malzemelerin kullanıldığı pansumandır.

- Basınçlı pansuman ise kanamayı durdurmak için kullanılan pansuman çeşididir.

Yaraya Pansuman Yapılmazsa Ne Olur?

İnsan vücudundaki oluşan yaralara pansuman yapılması çok önemlidir. Özellikle mikrop kapmaması ve herhangi bir enfeksiyon oluşmaması için steril bir ortamda düzenli olarak mutlaka pansuman yapılmalıdır. 

 

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.