SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Panik Atak Kontrol Altına Alınabilir Mi? Panik Atak En Hızlı Şekilde Nasıl Geçer?

Panik atak ortada gerçek bir tehlike ya da görünürde belirgin bir neden olmamasına rağmen şiddetli bir şekilde fiziksel belirtilerle ortaya çıkan yoğun bir korku atağıdır. Panik atak anı çok korkutucudur ve genellikle kişi kalp krizi geçirdiğini ya da o anda öleceğini düşünebilir. Pek çok insan hayatı boyunca en az bir ya da iki kez panik atak geçirir. Panik atak kontrol altına alınabilir mi? Tüm detayları ile sizler için derledik.

|

Panik ataklar sürekli olarak tekrarlıyorsa panik bozukluğu olduğuna işaret eder. Panik bozukluk ve panik atak, psikiyatri alanında en sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Panik bozukluk, sürekli tekrarlayan ve ne zaman olacağı kestirilemeyen panik ataklar şeklinde ortaya çıkar.

Panik Atak Kontrol Altına Alınabilir mi? 

Panik atak, aniden başlayan ve dakikalar içinde zirveyi zorlayan yoğun rahatsızlık ve korku hissi olarak tanımlanır. Panik atak nefes egzersizleri ve psikoterapi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Panik atak hastalarının temel tedavisi için hem psikoterapi uygulamalarına hem de farmakolojik yani ilaç tedavisi yöntemleri kullanılır. Bu hastalar için uygulanan psikolojik müdahalelerin başında ise, bilişsel davranışsal terapi yer alır. 

Panik Atak En Hızlı Şekilde Nasıl Geçer?

Panik atak, en hızlı şekilde bilişsel davranışsal terapi yöntemleri ile geçebilir. Bu yöntem ile kişinin kendi deneyimlerinin farkına vararak panik belirtilerinin anlaması sağlanır. Terapist tarafından panik atak ile ilgili tüm belirtilerin kademeli bir şekilde tekrar olarak yeniden yaratıldığı bu uygulamalardan sonra kişinin panik atağın fiziksel belirtilerinin yaşamı tehdit edici bir hale gelmeyeceğinin hasta tarafından anlaşılması amaçlanır. Hasta bu anlayışı kafasında oturttuğu zaman panik atak geldiği zaman kendisini daha rahat hissedebilir. Bu uygulamalar sayesinde kişiler kendilerini sakındıkları ortamlarda ve durumlarda daha rahat hissedebilir.

Panik Atak Sırasında Kişide Yaşanan Değişiklikler

Zamanında tedavi edilmeyen panik atak, kişinin hayatını ve yaşam konforunu önemli ölçüde etkiler. Bunlar ise:

-Depresyon, ‌anksiyete ve çeşitli psikiyatrik sorunlar,

-Evden çıkma korkusu, sürüş korkusu,

-Sık sık tıbbi bakım alma isteği,

-Finansal problemler,

-Sosyal ortamlardan kaçınma,

-İş ve okulda yaşanan çeşitli sorunlar,

-Alkol ve madde kullanımı,

-İntihar düşünceleri

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak, sempatik sinir sistemini tetikler. Bu tetiklenme sonrasında da vücutta genellikle tehlikeli bir durumla karşılaşıldığı zaman ortaya çıkan “savaş ya da kaç” tepkisi ortaya çıkabilir. Atağın başlıca belirtileri:

-Göğüs ağrısı

-Nefes darlığı

-Hızlı nefes alıp verme

-Sıcak basması

-Bulantı

-Terleme

-Bayılacak gibi hissetme

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.