SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ovülasyon Nedir? Ovülasyon Hesaplama Takvimi, Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Hamilelik düşünen kadınların herhangi bir sağlık problemi olmadığından emin olması gerekmektedir. Bu sebeple de bir jinekolog randevusu alarak muayene olması gerekir. Ovülasyon nedir? Ovulasyon hesaplama takvimi, yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır? İşte, tüm detaylar...

|

Hamileliğin gerçekleşebilmesi için kadının adet döngüsünün fertil döneminde cinsel birliktelik yaşaması gerekir. Fertil dönemin sağlıklı bir şekilde hesaplanabilmesi adet dönemi uzunluğunun bilinmesi ile olur. Yumurtlamanın gerçekleştiği gün ile bu günden 5 gün sonra yaşanılan cinsel birliktelik sonrasında kadınların hamile kalma olasılığı çok daha yüksektir.

 Ovülasyon Nedir?

 Hamile kalmak isteyen kişilerin yumurtlama dönemlerini hesaplamaları oldukça önemli bir konudur. Bu şekilde doğru gün ve zamanda yaşanan cinsel birliktelik sayesinde kadının hamile kalma olasılığı çok daha yüksek olacaktır. 

 Fakat kadınların hamile kalmak istemedikleri için yumurtlama dönemi hesaplamaları doğru bir yöntem değildir. Gebelik durumu istemeyen çiftlerin uygun olan doğum kontrol yöntemlerinden birini kullanması çok daha sağlıklı olacaktır. Kişilerin yumurtlama döneminin hesaplanmasında farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Bu dönemin tahminini yapan bazı kitler de bulunmaktadır. 

 Bu yöntemin dışında kadınların bazal vücut ısısının ölçümlerinin yapılması ile de yumurtlama dönemini belirlemek mümkündür. Bu yöntemde iki adet döngüsü arasındaki dönemde kadınların her sabah bazal vücut ısısını ölçerek bunu not alması gerekmektedir. Progesteron hormonu nedeni ile yumurtlama döneminde kadınların vücut ısıları 1-1,5 C arasında değişmektedir. 

 Yumurtlamanın yaşanmadığı dönemlerde kadınlarda vücut ısısı sabit olarak devam edecektir. Bu yöntem ile kadınlar hangi dönemde yumurtladıklarını kolay bir şekilde anlayabilirler. 

 Ovülasyon Hesaplama Takvimi, Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

 Adet dönemi düzgün olarak ilerleyen kadınlarda yumurtlama döneminin hesaplanması daha kolay olmaktadır. Adet kanamasının ilk günü diğer bir menstrüasyon döngüsünün başlangıcı olarak görülür. 

 Beyindeki hipotalamus, hipofiz bezinin uyarılmasını sağlar. Bu salgı bezi de FSH ile LH hormonlarının salgılanmasını harekete geçirmektedir. FSH hormonu yumurta foliküllerini uyararak bazı yumurtaların oluşumuna sebebiyet vermektedir. LH hormonu ise olgunlaşan yumurtaların çatlamasında görev almaktadır. Bu işlemden sonrada yumurtalar sperm ile döllenmenin olacağı fallopi tüplerine gönderilmektedir. 

 Adet Düzensizliğinde Yumurtlama Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 Sağlıklı kadınlarda 28 günde bir adet kanaması görülmektedir. 21 günden daha az ve 35 günden daha fazla olan kanama aralıkları adet düzensizliği olarak düşünülür. Hormonal dengesizlik sebebi ile olan bu durum pek çok hastalık nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. 

 Adet düzensizliğinde kişiler yumurtlama kitleri ile yumurtladıkları zamanları öğrenebilirler. Fakat öncelikli olarak adet düzensizliği sebeplerinin anlaşılması çok daha önemlidir.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.