Otonom Sinir Sistemi Nedir? Sempatik Ve Parasempatik Sinir Sistemi Görevleri Nelerdir?
Otonom sinir sistemi, çevresel bir sinir sisteminin bir kısmıdır. Aynı zamanda iç organların işlevlerini de yönetmekten sorumludur. Otonom sinir sistemi ise, kendi isteğimiz dışında çalışır. Kalp ritmi, solunum, sindirim, göz bebeği büyüklüğü ve cinsel uyarım gibi pek çok sayıda vücut işlevini düzenlemeye yardımcı olur. Otonom sinir sistemi nedir sizler için derledik.
En fazla dikkat çeken özelliklerinden birisi ise, iç organlarının işlevlerini şiddetli ve hızlı bir şekilde değiştirebilir.
Otonom Sinir Sistemi Nedir?
Otonom sinir sistemi, sinir sisteminin bilinçli bir şekilde kontrol olmadan kendi kendine çalışan bölümlerini tanımlamak için de kullanılır. İstemli kaslar dışında kalan tüm dokuların otonom sinir sistemi bağlantıları bulunur.
Merkezi sinir sistemi içinde çok geniş bir ağ yapısına sahiptir. Aynı zamanda buna merkezi otonomik ağ adı verilir. Aynı zamanda merkezi sinir sisteminden çıkarak son organa kadar ulaşan periferik bir otonom sinir sistemi bulunur. Bu bölümde ise, otonom sinir sisteminin görevleri, anatomisi, otonom sinir sistemi disfonksiyonu ile seyreden sistematik ve nörolojik hastalıklar, otonom sinir sistemi disfonksiyonu bulunan hastaya yaklaşımdan bahsedilir.
Sempatik ve Parasempatik Sinir Sistemi Görevleri Nelerdir?
Sempatik sinir sistemi, insan vücudunun artan aktivitesi sırasında ya da stresin ortaya çıkması sonrasında enerji tüketimini uyarır. Aynı zamanda, kalp atışları ile birlikte nefes alıp vermeyi de önemli ölçüde hızlanır ve tansiyonun yükselmesine de neden olur.
Periferik otonom sinir sistemi ise, parasempatik, enterik ve sempatik otonom sinir sisteminden meydana gelir. Sempatik ve Parasempatik otonom sinir sisteminin postganglionik ve preganglionik olmak üzere iki adet nöronu vardır. Tüm preganglionik nöronlar ise, transmitter olarak ince miyelinlidir ve asetilkolin (ACh) kullanırlar. Tüm postganglionik nöronlar miyelinsizdir. Parasempatik postganglionik nöronlar ise nörotransmitter olarak ACh kullanırken sempatik paraganglionik nöronların önemli bir kısmı norepinefrini de kullanır.