Ötanazi yetkisi monarşiyi sallıyor
Lüksemburg’da monarşiyle parlamento arasında yetki kavgası yaşanıyor. Kavganın odağında ise Lüksemburg Büyük Dükü Henri’nin, parlamentonun kabul ettiği ötanazi yasasını ‘vicdani gerekçelerle’ onaylamak istememesi yer alıyor
LÜKSEMBURG Parlamentosu, 10 yıla yakın süren tartışmalardan sonra, 59 milletvekilinin 30’unun oylarıyla ötanaziyi yasallaştırdı. Monarşi kurallarına göre yasaları onaylaması gereken, 2000 yılından beri tahtta bulunan Büyük Dük Henri (53), “vicdani gerekçeyle” bunu reddetti. Büyük Dük’ün bu vicdani adımı, monarşinin zaten oldukça sınırlı olan yetkilerinin biraz daha kısılması yönünde karar alınması sonucunu doğurdu. Başbakan Jean Claude Juncker, anayasanın değiştirilerek Büyük Dük Henri’nin yasa onaylama yetkisinin elinden alınacağını söyledi.
ŞİMDİ Lüksemburglular, Belçika’da 1990 yılında yaşanan bir “Monarşi krizini” de örnek alarak soruna çözüm arıyorlar. Zamanın Belçika Kralı I. Baudoin, 3 Nisan 1990’da, kürtajı yasallaştıran kanunu onaylamayı reddetmişti. Belçika Parlamentosu ve hükümeti olağanüstü toplanarak, Belçika Kralı’nın “yönetim yeteneklerini yitirdiğini ve aciz düştüğünü” kararlaştırmış, Kral’ın, “bir süre için” akli dengesini yitirdiği görüşüne varılmıştı. Yasanın Kral imzası olmadan onaylanmasından 36 saat sonra Kral I. Baudoin’a “akli dengesi ve yetkileri” iade edilmişti.
3. AB ÜLKESİ
Belçika ve Hollanda’dan sonra ötanaziyi yasallaştıran üçüncü AB ülkesi olan 470 bin nüfuslu Lüksemburg’da, hastalarının yaşamına kendi istekleri üzerine son verecek olan doktorlara cezai işlem uygulaması kalkıyor.