SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Ortoreksiya nervoza nedir?

Sağlıklı yeme hareketi olarak bilinen ortoreksiya nevroza, son yıllarda iyice yaygınlaştı. Ortoreksiya nevroza sağlıklı beslenme takıntısı olarak da bilinir. Ortoreksiya nevroza nasıl bir hastalıktır, ortoreksiya nevrozanın belirtileri nelerdir merak ediyorsanız işte ortoreksiya nevroza hakkında her şey haberimizin içerisinde…

|

Sağlıklı besin seçimleri yapmak için ekstra özen göstermek yaşam kalitesini arttırır. Ortoreksiya nevroza bazıları için sağlıklı yemek yemeğe çalışmak olarak bilinen tehlikeli bir yeme bozukluğudur. Ortoreksiya nevroza nedir öğrenmek için okumaya devam edin.

Ortoreksiya nevroza nedir?

Ortoreksiya nervoza terimi 1996 yılında Dr. Steven Bratman tarafından sağlıksız bir saplantıyı tanımlamak için ilk kez kullanılmıştır. Terim kelimenin tam anlamıyla "sağlıklı yeme hareketi" anlamına gelir. İlk başlarda sağlıklı yemek yeme alışkanlığı olarak başlayan bu durum sonrasında obsesif bir takıntı haline dönüşüyor. Tehlikeli bir psikolojik problem haline gelen ortoreksiya nevroza diyet yapılırken sağlıksız kısıtlamalara götürüyor.

Alerjilerin, vejeteryan ve vegan beslenme çeşitlerinin, diyet programlarının ortoreksiya nevroza ile bir bağlantısı yoktur. Ortoreksiya terimi, yalnızca sağlıklı yeme hayatınızı olumsuz yönde etkileyen aşırı saplantı haline geldiği anlamına gelir.

Ortoreksiyaya uygun beslenen kişiler sağlıklı olmak isterken aslında yanlış beslenerek sağlıksız hale gelebilirler. Bu beslenme şeklinden dolayı hayatını kaybeden insanlar da vardır.

Anoreksi nervosadan farkı nedir?

Araştırmacılar, ortoreksiya nervosa, anoreksiya nervosa ile ilişkili bir duruma, yani vücudunuzun kilosuna ve vücut şeklinize kontrol etmekle ilgili olduğunu söyledi. Fakat ortoreksiya nervosa anoreksi nevrozadan farklı bir konudur. Temel farklılık ise, anoreksi olanların ağırlıklarına odaklanmaları ve aslında ne kadar zayıf olurlarsa olsunlar kendilerini kilolu görmesidir. Oysaki ortoreksiya nevroza hastaları gıda kalitesini sabit tutar.

Ortoreksiyanın genellikle teolojik ve dogmatik bir yönü vardır. Ortoreksiya bir kimse, kişisel inanç sisteminin bir parçası olarak, duygusal veya manevi seviyeye ulaşma arzusu ile temiz yemek yemelidir. Ayrıca, ortoreksiya bir kişi sağlıksız bir şey yiyerek suçluluk duygusu ve utanç duyabilir.

Ortoreksiya nervozanın nedeni nedir?

Ortoreksiya, sağlık isteği ile harekete geçirilmiş gibi görünse de gerçek motivasyonlar ile derinleşir. Ortoreksiya, tipik olarak benlik saygısı, kişisel kimlik, ruhsal arınma, kontrol için zorlama, hastalık veya güvensizlik korkusundan kaçma gibi pek çok psikolojik faktör tarafından yönlendirilir.

Ortoreksiya nervoza problemi olduğunu nasıl anlarsınız?

Sağlıklı beslenme ile ilgileniyorsanız, besleyici ve dengeli bir beslenmeye sahipseniz, ortoreksiya nervozaya maruz kalmanız muhtemel değil. Gıda etiketlerini okumak, organik ürünler almak veya abur cuburdan kaçmak yanlış değil, sağlıklı yaklaşımlardır.

Yemek tercihleriniz kişisel ilişkilerinizi etkiliyor mu, yoksa en sevdiğiniz etkinliklerden vazgeçiyor musunuz? Diyetinizden saparsanız, kendinizi suçlu ya da başarısız mı hissediyorsunuz? Hayatınızda yiyecek hakkında endişeleriniz varsa, ortoreksiya nervoza tehlikesi altında olup olmadığınızı tespit etmek için doktora görünebilirsiniz.

Ortoreksiya nervozaya sahipseniz ne yapmalısınız?

Ortoreksiya nervozaya ciddiyetle yaklaşmalısınız. Daha fazla araştırma yaparak hayatınızı nasıl etkilediğini öğrenin. Ortoreksiya nevroza konusunda uzmanlaşmış bir doktor ile konuşarak tedavi planı hazırlayabilirsiniz.

Tedavide genellikle, yeme seçimlerini etkileyen duygusal sorunlarla başa çıkmak için psikoterapiden yararlanılır. Dogmatik bir yaklaşım geliştirerek benlik saygınızı arttırmanıza ve kimliğinizi anlamanız sağlanır.

Merve Ağdağlı / PembeNar Özel

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.