SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Orta Çağ'daki hastalık hortladı! 'Kurt Adam'a dönüştüler: Sebebi saç spreyi mi?

Emmeye devam eden küçük bir bebeğin vücudunun her yerinde tüyler çıkıyor, akıllara doğaüstü korku filmlerinden çıkan 'Kurt Adam'ı getiriyordu. Üstelik bu tek bir bebekte de görülmedi. Peki, yayınlanan yeni bir rapora göre son 1 yılda yeni doğan bebeklerde ve küçük çocuklarda görülmeye başlanan vakalar neyin habercisi olabilir?

|

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - 2023 yılında yayınlanan rapordaki iddiaya göre İspanya'da anne-babalarının reçetesiz de satılan popüler bir saç dökülmesi spreyi kullanması bebeklerinde 'kurt adam sendromu' geliştirdi. El Economista'nın haberinde yer alan detaylarda Navarra Farmakovijilans Merkezi, İspanya genelindeki bebeklerde 11 hipertrikozis kurt adam sendromu vakası tespit etti ve ebeveynlerin her birinin yüzde 5 oranda topikal minoksidil kullandığını yayınladı. Geçtiğimiz yıl yaşanan 11 kurt adam sendromu vakasından önce, Orta Çağ'dan bu yana belgelenen vaka sayısı 100'den azdı. En son 2023 yılında meydana gelen bir vakada emzirilen bir bebeğin vücudunda 2 ay boyunca kıl çıkmasının ardından kurt adam sendromu teşhisi konuldu ve bu kamuoyuyla paylaşıldı. Aileyle yapılan görüşmede sağlık yetkilileri, babanın bu spreyi kullandığını tespit etti. Peki ortaya atılan iddialar ne kadar doğru? Son yıllarda vaka sayısında artış yaşanan 'kurt adam sendromu'nun detaylarını uzmanına sorduk.

BEBEKLERİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEDİ

Geçtiğimiz yıl İspanya'da yayınlanan rapora göre son 1 yılda İspanya'da anne-babalarının popüler bir reçetesiz saç dökülmesi ilacı kullanması nedeniyle bebeklerde kurt adam sendromu görülmeye başlandı. Navarra Farmakovijilans Merkezi'nin yaptığı açıklamaya göre, İspanya genelindeki bebeklerde 11 kurt adam sendromu (hipertrikozis) vakası görüldü. Bu vakalardaki bebeklerin ebeveynlerinin, minoksidil etken maddeli sprey kullandığı görüldü. Araştırmacılar, ebeveynlerin kullandığı minoksidilin bebeklerini ve çocuklarını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizdi.

İspanya'da görülen son kurt adam sendromu vakasında da bebeğin babasının minoksidil etken maddeli ilaç kullandığı açıklandı. Doktorların uyarısı üzerine androjenik alopesi tedavisini bırakan babanın çocuğunda semptomlar tamamen geriledi. Bununla beraber İspanya'daki her vakada, ebeveynlerin topikal olarak uyguladıkları minoksidil solüsyonlarını kullanmayı bırakmasıyla bebeklerinde istenmeyen tüylerin azaldığı görüldü.

İspanya'nın ardından geçtiğimiz yıl Malezya'da kurt adam sendromuna yakalanan 2 yaşında bir kız çocuğu kayıtlara geçti. Ancak İspanya'daki vakanın aksine Malezya'daki vakada kız çocuğunun çevresel maruziyetin aksine doğuştan hipertrikozis olduğu tespit edildi. Avrupa Farmakovijilans Risk Değerlendirme Komitesi'ne göre, sağlık uzmanları minoksidilin bebek sağlığına zararlı olduğu ve hipertrikozise neden olabileceği konusunda uyarıyor.

HASTALIĞIN KAYNAĞI ÇEVRE Mİ, GENLER Mİ?

Vakaların artması ve kimilerinin bu sendromu doğuştan taşıdığının görülmesi üzerine akıllardaki soru işaretleri arttı. Ebeveynlerin kullandıkları ürünlere ne denli dikkat etmeleri gerektiğini gözler önüne seren kurt adam sendromunun detaylarını, Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan anlattı.

Uzm. Dr. Didem Kazan, "Kurt adam sendromu (konjenital terminal hipertrikozis), tüm yüz ve vücudu saran anormal kıl çıkışıyla seyreden nadir görülen bir sendromdur. Cinsiyet ayrımı yoktur ve her iki cinste de görülebilir. Tüyler koyu renkte, terminal kıl dediğimiz kalın kıllar şeklinde izlenir. Genellikle diş etlerinde büyüme (gingival hiperplazi) de görülebilir. Bu sendromu taşıyan kişilerin görünümü kurt adama benzemesi nedeniyle bu şekilde adlandırılır" cümleleriyle açıklamasına başladı.

Uzm. Dr. Kazan bu sendromun, anne ve babasında benzer hastalığı bulunan bebeklerde görülebileceği gibi ailesinde böyle bir öyküsü olmayan bebeklerde anne karnında gelişim esnasında spontan mutasyon sonucu da gelişebileceğinin altını çizdi.

'KANSER ÖYKÜSÜ DE KURT ADAM SENDROMUNU TETİKLEYEBİLİR'

İspanya'daki vakada görüldüğü üzere çocuğuna kurt adam sendromu teşhisi konulan bir babanın androjenik alopesi tedavisini bırakmasıyla çocuğun semptomlarının tamamen gerilediği kayıtlara geçti. Peki kurt adam sendromu çevresel maruziyetlere bağlı olarak mı gelişiyor yoksa doğuştan mı geliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan bu soruyu şöyle cevapladı:

"Kurt adam sendromu aslında doğuştan yüzde ve vücutta gelişen anormal kıl çıkışı sendromu olarak tanımlanır. Ancak kıl çıkışını artıran hormonal tetikleyicilere bebeklerin doğum sonrası maruz kalması sonucu da bu sendrom benzeri anormal kıl çıkışı izlenebilir. Bu tetikleyiciler arasında gebelik sırasında annesinde hormon salgılayıcı kanser öyküsü, anoreksiya nevroza öyküsü, kortizon (steroid), fenitoin, siklosporin, minoksidil gibi ilaç kullanımı öyküsü olan bebeklerde de görülebilir. Doğum sonrasında kıl büyümesini uyaran minoksidil gibi ilaçlara ağız ya da deri yoluyla temas eden bebeklerde de anormal kıl çıkışı tetiklenebilir."


Minoksidil kaynaklı kurt adam sendromunu eşlerin birbirine bulaştırma ihtimali var mı yoksa yalnızca yeni doğan bebeklere mi geçiyor? "Bu sendrom genetik geçişli olup bulaşıcı karakterde değil" diyen Uzm. Dr. Didem Kazan, "Ancak minoksidil gibi kıl büyümesini destekleyen ilaçlara temas eden bireylerde temas bölgelerinde anormal kıl büyümesi görülebilir. Bu nedenle eşlerden biri kıl büyümesini uyaran bu ilaçları kullanıyor ise ilacın uygulaması esnasında eldiven takmalı ve çevreye ya da eşine temas etmeden ellerini yıkamalıdır. Özellikle sprey formundaki kıl çıkışını uyan ilaçların kullanımı sırasında çevreye bulaş olabileceği konusunda hasta ve hasta yakınları uyarılmalı" uyarısında bulundu.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da onaylanmış olan minoksidil etken maddesi içeren ecza ürünleri, erkek tipi saç dökülmesi olan 18 yaş üstü hastalarda doktor önerisiyle kullanılıyor. Kullanımının kolay olması, maliyeti ve yeni kıl çıkışını kolayca uyarması nedeniyle dünyada da oldukça yaygın. Sprey ve köpük formda olanları ise sıklıkla tercih ediliyor.

Son olarak sendromun tedavisiyle ilgili detaylara değinen Uzm. Dr. Kazan, doğumsal kurt adam sendromunda belirli bir tedavinin bulunmadığını, kılların kesilip tıraş edilebileceği bilgisini verdi. Uzm. Dr. Didem Kazan, "Kıl çıkışını uyaran faktörlere maruziyet sonrasında gelişen anormal kıllanma durumunda tetikleyici ortadan kaldırıldığında kıl çıkışı azalabilir ancak sıklıkla tamamen gerileme görülmez. Burada da epilasyon yöntemleri kullanılabilir" diyerek açıklamalarını noktaladı.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.