Oksalat Nedir, ? Oksalat İçeren Besinler Nelerdir?
Oksalik asit, glioksilik asit, etilen glikol (“antifriz”) ya da askorbik asit (C vitamini) metabolizması ile kolaylıkla üretilebilir. Toz oksalat ise, arıcılıkta arı akarı ile mücadele için de pestisit şeklinde kullanılır. Oksalat nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
C2O4−2, bir dikarboksilik asit olan Oksalat'ın kimyasal olarak da bilinen bir dianyonudur. Aynı zamanda Ethanedioate ya da Oksalat İyonu veya Oksalik Asit Dianyonu şeklin de tanımlanır.
Oksalat Nedir?
Oksalat, Oksalat İyonu, Ethanedioate ya da Oksalik Asit Dianion olarak bilinir. Oksalik asit tuzları, örneğin sodyum oksalat ya da dimetil oksalat gibi türevler için en yaygın bir şekilde kullanılır. Aynı zamanda koordinasyon bileşikleri de oluşturur ve bazen de ox olarak da kısaltılır.
X- ışını kristalografisinin yardımı ile, basit oksalat tuzları, D2h moleküler simetrisi sayesinde düzlemsel bir Konformasyon olarak ve dihedrallerin, O–C–C–O yaklaşık bir D 2d ile birlikte 90°'lik bir açı ile yaklaştığı bir konformasyonla görünür.
Bitkilerde karbonhidratların eksik olan oksidasyonu oksalat sentezine neden olur. Pek çok metal iyonu, oksalat ile reaksiyona girdiği zaman çözünmeyen çökeltiler meydana getirir. Oksalatlar aynı zamanda koordinasyon bileşikleri de oluşturabilir. Kalsiyum oksalat, oksalatlarda oldukça yaygın bir şekilde görülen örneklerden birisidir. İnsan vücudunda yer alan yaygın oksalat türünün birincil bileşenleri de böbrek taşlarıdır.
Oksalat İçeren Besinler Nelerdir?
Oksalat, tahıllar, kabuklu yemişler, meyve ve sebzeler, baklagiller ve tohumlar hatta çay ve çikolata başta olmak üzere pek çok gıdada doğal olarak bulunur. Bazı yiyeceklerde ise, oksalatlar da yüksektir. Fıstık, ıspanak, pancar, ravent, tatlı patates, çikolata en önde gelen gıdalardan bazılarıdır.