SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Okaliptus yağının faydaları

Okaliptus yağı, geçmişten günümüze kadar bir çok hastalıkta şifa niyetine kullanılan yağlar arasında yer almaktadır. Kozmetikten sağlığa kadar bir çok alanda kullanılan okaliptus yağına dair insanların kafasında bir çok soru işareti bulunmakta… okaliptus yağının cilde faydaları nelerdir, okaliptus yağı burun tıkanıklığı için nasıl kullanılır, okaliptus yağı öksürük için nasıl kullanılır gibi… Biz de bu ve bunun gibi soruları araştırıp bir araya getirdik.

|

Okaliptus yağı, sağlık alanında kullanılmasının yanı sıra çeşitli kozmetik alanlarda da kullanılmaktadır. Avusturalya kökkenli olan okaliptus bitkisi, markette satılan şekerlemelerden, kullandığımız parfümlere kadar bir çok ürünün içerisinde yer alıyor. Türkiye de yen yeni tanınmaya başlayan okalipstus yağı hakkında insanların kafasında birden fazla sorular yer alıyor.

Sorulan sorulardan birkaç tanesini sizler için araştırdık ve bir araya getirdik. İşte okaliptus yağı hakkında sorulan sorular ve cevapları…

Okaliptus yağı burun tıkanıklığı iin nasıl kullanılır?

Soğuk havaların kendini göstermeye başladığı şu günlerde burun tıkanıklığı hemen hemen herkesin yaşadığı büyük bir sorun. Bu soruna doğal bir çözüm aramak isteyenler okaliptus yağı burun tıkanıklığı için nasıl kullanılır sorusunun cevabını merak ediyorlar.

Sizde burun tıkanıklığı için doğal yöntemler arayanlardansanız okaliptus yağını kullanabilirsiniz.
Okaliptus yağının üst solunum problmelerinde etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Okalipstus yağı, oklaiptus ağacı yapraklarının damıtılarak elde edilmesi sonucunda ortaya çıkar.

Okaliptus yağı burun tıkanıklığı için nasıl kullanılır?

1. yöntem:

1 litre suyu buhar oluşana kadar kaynatın. Daha sonra içerisine 4 damla okaliptus yağı damlatın. Daha sonra suyu bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Başınızı bir tülbentle örterek burun yaoluyla buharı içinize çekin. Bu şekilde burun tıkanıklığına iyi geldiği bilinmektedir.

2. yöntem:

Bir bardak suyun içerisine birkaç damla okaliptus yağının damlatılarak ağıza gargara yapılmasının burun tkanıklığına iyi geldiği söylenmektedir.

Merak edilen bir diğer soru ise okaliptus yağının cilde nasıl kullanıldığı ve cilde olan faydalarıdır. Okaliptus yağı satın alınan cilt maskeleri ve kremlerin içerisinde bulunmaktadır. Okaliptus yağını saf halde alıp cildinize uygulamak istiyorsanız birazdan vereceğimiz yöntemleri cildinizde uygulayabilirsiniz.

İşte okaliptus yağının cildinize olan faydaları ve cilt üzerinde kullanma talimatları…

Yumuşak ve nemli bir cilt için..

Aynı oranda okaliptus yağını balı ve limon suyunu karıştırıp tüm vücudunuza sürün. Vücudunuzda 10 dk süre kadar beklettikten sonra duşa girip cildinizi durulayın. Yumuşacık ve nemli bir cilde kavuşabilirsiniz.

Yağlı bir cilt için okaliptus maskesi

İlk olarak cildinizi salatalık dilimleriyle 5 dk kadar ovun. Daha sonra bir tatlı kaşığı okaliptus yağı ve salata suyunu karuıştırıp cildinize sürün ve bekletin.
Sabah akşam bu işlemi uygulayıp yağlı görünen cildinizle vedalaşabilirsiniz.

Cilt rengini açmak için...

Bir kase yoğurdun içerisine 2 veya 3 damla okaliptus yağı damlatın. Daha sonra yoğurdu cildinize sürün ve bir süre bekletip cildinizi temizleyin.

Kuru ciltler için beyazlatma maskesi

Aynı oranda olacak şekilde okaliptus yağını, balı ve salatalık suyunu karıştırın. Daha sonra tüm vücudunuza sürüpbir süre beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

Koltuk altı kararması için

Aynı oranda olacak şekilde okaliptus yağını, salatalık suyu ve limon suyunu karıştırın. Koltuk altı bölgesine sürüp, 20 dk beklettikten sonra yıkayabilirsiniz.

Okaliptus yağının zararları

Her bitkisel yağda olduğu gibi okaliptus yağını da kullanırken dikkatli olmak gerekir. Bitkisel ürünlerin kullanımı aşırıya kaçıldığında ciddi alerjik problemlere neden olabilmektedir. Özellikle okaliptus yağı diğer yağlardan daha kuvvetli bitkisel bir yağ olduğu için kullanmadan önce muhakkak bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Okaliptus yağının zararları nelerdir?

Hamile kadınların, emziren annelerin, böbrek hastalığı şikayeti olanların okaliptus yağının kullanmamalrı gerekmektedir.

Aynı zamanda şeker hastaları ve çocuklarda da okaliptus yağının kullanımı pek fazla önerilmez.
Şeker hastalarının okaliptüs yağı kullandıklarında devamlı olarak kan şekerlerini kontrol etmeleri gereklidir. Kan şekeri seviyesinde görülebilen bir değişiklik sebebi ile ameliyat olmuş veya olacak hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası en az iki hafta okaliptüs yağını kullanmamaları gerekmektedir.
Okaliptus yağının genel olarak sağlığımıza da bir çok faydası bulunmaktadır.

Okaliptus yağının genel anlamda faydalarından bahsetmek gerekirse;

Grip

Gribin belirtilerine göre okaliptüs yağının kullanımı da değişecektir. Eklem yerlerinizde ağrılar yaşıyorsanız buralara damlatarak masaj yapabilirsiniz. Veya ishaliniz varsa karın bölgenize damlatarak uygulayabilirsiniz. Solunum yolu problemleri için aromasını teneffüs edebilirsiniz.

Balgam söktürüvcü etkisi

Okaliptus yağını göğsünüze sürerek balgam söktürücü özelliğinden faydalabilirsiniz.


Ateş düşürücü etkisi

Okaliptus yağının vücudu serinletici etkisi bulunmaktadır. Bu sayede ateş düşürücü olarak da kullanılabilir. Koltuk altı ve baş bölgesine okaliptus yağını uygulamanın ateş düşürücü etkisi olduğu söylenmektedir.


Diş çürümesini önler

Okaliptüs yağı, mikrop öldürücü özelliklerinden ötürü çürüklere, diş plağına, diş eti iltihabına ve diğer diş enfeksiyonlarına karşı çok etkilidir. Bu yüzden gargara, diş macunu ve diğer diş hijyen ürünlerinin aktif bir bileşeni olarak bulunur.

Bağırsak parazitlerini yok edici etkisi

Sıklıkla bağırsaktaki mikropları yok etmek için kullanılır. Araştırmalar, okaliptüs yağı içmenin vücudun çeşitli yerlerinde, özellikle kolon ve bağırsak gibi hassas bölgelerde ortaya çıkan bakteriyel, mikrobik ve parazit koşulların çoğunu önleyebileceğini gösteriyor.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.