SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Obezitenin önüne egzersizle geçin

Spor Eğitmeni Barış Muti, 22 Mayıs Dünya Obezite Günü'nde obezite ve doğru egzersiz konusunda önemli bilgiler verdi.

|

Obezite nedir?

Obezite; vücudun aşırı yağlanması olarak ifade edilir. Obezite en büyük sağlık problemlerinden biridir. Aşırı kilo veya obezite kalp damar hastalıkları, diabet, hipertansiyon ve daha birçok hastalığın riskini arttırır. Son yıllarda görülen obezite oranındaki artışta, beslenme türü kadar fiziksel aktivitedeki azalmanın da büyük rolü olduğu biliniyor.

Günümüzde kilo vermek için birçok yöntem olmasına rağmen, verilen kiloların kontrolü konusunda çoğu insan başarısız oluyor. Yaşın ilerlemesi ile metabolizmanın yavaşlaması ve fiziksel aktivitedeki değişiklikler kişilerin kilo almasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle alınmış kiloyu vermeye çalışmak yerine , sağlıksız kilo alımı önceden önlenmelidir.

Kilo kontrolü için ne kadar egzersiz yapılmalı?

Egzersiz, kilo verme yanında verilen kiloların da korunmasında çok etkili bir yöntemdir. Kilo kontrolü için günde en az 60 dk orta düzeyde ve haftada minimum üç gün tavsiye ediliyor. Üç günlük bir egzersiz programının kiloyu korumak için, daha fazlasının ise kilo vermek için gerekli olduğu ifade ediliyor. Devamlılık önemli!

Beslenme ve Egzersiz dosttur!

Günlük yaşantımızda hareketimizi artırmaya yönelik yürüyüşler, çocuklarımızla oynadığımız hareketli oyunlar , danslar bile bunun için yeterli olabilir.
Tempolu yürüyüş, koşma, yüzme, tenis, bisiklete binme, aerobik egzersizler revaçta olan egzersiz tipleridir.

Günlük hayatımıza katabileceğimiz küçük fiziki aktiviteler ile de kalori harcamak mümkün

-Araba yerine bisiklet kullanmak ya da yürümek
-Toplu taşıma araçlarından bir durak önce veya sonra inmek
-Arabayı ulaşmak istediğimiz yere uzak bir yere park edip yürümek
-Asansör yerine merdivenleri kullanmak. Günde 40-45 merdiven çıkmak yılda 2 kg, günde 180-200 merdiven çıkmak (yaklaşık 16 kat) yılda 8 kg yağ kaybı demek.
-Ev-bahçe-otomobil ile ilgili uğraşlar bulmak
-Ev temizliği yapmak (yaklaşık 227 kalori kaybı demek)
-Dans etmek (yaklaşık 1 saatte 250 kalori kaybı demek)
-Alışveriş yapmak, 45-60 dakika otomobil temizlemek, 45-60 dakika cam-yer silmek, 30 dakika bisiklete binmek, 30 dakika bahçede çalışmak, 30 dakikada 3 km yürümek, 15 dakika merdiven çıkmak (150 kalori kaybı demek)

Egzersiz programları

Her gün vücudunuzun karın-kalça-omurga-kol ve bacak gibi belli kas gruplarını dengeli bir şekilde çalıştıran egzersizler uygulayabilir, kontrollü bir şekilde ağırlık çalışabilirsiniz. Tüm bunları evinizde ailenizle beraber yapabileceğiniz gibi, size yakın bir spor merkezinde uzmanların gözetiminde de uygulayabilirsiniz. Hangi koşullar sizi egzersiz yapma konusunda motive ediyorsa ona göre tercih kullanabilirsiniz.

Ayrıca vücut ağırlığımız yanında mutlaka vücut yağ oranımızı kontrol etmemiz şart, Tanita marka bir çok ürünü bu amaç için kullanabilirsiniz, pratik kullanımı sayesinde kişinin ölçümlerini kendisinin de yapabileceği Innerscan Vücut Analizi ile kişinin kilosunu, yağ oranını, vücut sıvı oranını, kaslarının ağırlığını, kemik ağırlığını, fiziksel aktivite derecesini, günlük alması gereken kalori miktarını ve metabolizma yaşını 10 sn' lik bir analiz ile öğrenmeniz mümkün.

Nefes egzersizleri ve açık havadan faydalanmak

-Nefes egzersizleri vücuda yeterli miktarda oksijen girişini sağlayarak metabolizmayı kuvvetlendirir. Ayrıca fiziki, zihinsel ve duygusal detoksa yardımcı olarak kişinin olumlu hissetmesine ve motivasyonun yükselmesine yarar.

-Açık havada yaptığınız en aşağı 15 dakikalık bir yürüyüş, vücudunuzun D vitamini sentezlemek için ihtiyaç duyduğu güneş enerjisini size kazandıracaktır. Bunun için öğle yemeğiniz için ayarladığınız sağlıklı bir menüyü, havanın güzel olduğu günler mümkünse işinize yakın bir parkta yiyebilirsiniz.

© Copyright 2025

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.