Obezite tedavisinde tüp mide ameliyatı
Aşırı kilolarından kurtulan ve incecik vücutlarıyla hayranlarının karşısına çıkan birçok ünlü isim tüp mide ameliyatından bahsediyor. Yıllardır kilo veremeyen bu isimlerin tüp mide ameliyatıyla nasıl bu kadar kilo verebildiklerini Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar’a sorduk.
“Obezite tedavisinde kullanılan en etkili cerrahi tekniklerin başında tüp mide ameliyatı gelir. Tüp mide ameliyatı, laparoskopik (kapalı) cerrahi tekniklerden faydalanarak midenin fonksiyonu korunarak gerçekleştirilen hacim küçültme ve iştah azaltma operasyonudur. Tüp mide ameliyatı ile midenin hacmi küçültülerek daha az miktarda yenmesi sağlanır. Bunun yanı sıra iştahı kontrol etmek için ghrelin hormonunun bulunduğu midenin fundus bölgesi de alınır. Bu sayede hastanın daha az acıkması sağlanarak kilo vermesi hedeflenir.”
Kimler tüp mide ameliyatından faydalanabilir
“Tüp mide ameliyatından önce kişinin diyetisyen ve egzersiz uzmanı eşliğinde birden fazla kez kilo vermeyi denemesi gerekir. Bu denemelerine rağmen çok az kilo verebilen ve verdiği kiloları hemen geri alan, vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan, aşırı kilonun yanı sıra diyabet ve tansiyon gibi rahatsızlıkları da olan kişilere uygulanır. Tüm bunların yanı sıra hastanın yaşının 18 ile 65 arasında ve genel sağlık durumunun da yerinde olması gereklidir.”
Obezite çok sayıda rahatsızlığa yol açar
"Obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının en başında diyabet, tansiyon, kolesterol, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, kalp ve damar hastalıkları, hormon bozuklukları, hareket kısıtlılığı, yorgunluk ve sosyal hayata uyum zorluğu gibi fiziki ve psikolojik sorunlar yer alır. Aşırı kilolu insanlarda, yaşlandıkça sağlık sorunları daha da artar, neden olduğu hastalıkların ve obezitenin tedavisi giderek zorlaşır. Bu nedenle obezitenin tedavisinde erken tedavi çok önemlidir. Çünkü erken obezite tedavisinde %90 ile 95 oranında daha fazla başarı elde edilmektedir.”
Tüp mide ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Doç. Dr. Kamil Gülpınar “Tüp mide ameliyatının ardından verilen kiloların geri alınmaması için hastaların çok dikkatli olması gerekir. Bunun için hastanın yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını diyetisyen ve egzersiz uzmanı desteğiyle tamamen yeniden düzenlemesi tavsiye edilir. Çünkü sağlıklı bir beslenme programı ve düzenli egzersiz ile kilo alma riski kontrol altına alınır. Bu ameliyatın ardından hastaya nasıl beslenmesi gerektiği konusunda ayrıntılı bilgi verilir. Egzersiz olarak hastanın başlangıçta düzenli yürüyüş ya da yüzme ile daha hareketli bir yaşam sürdürmesi özellikle tavsiye edilir.”
Doç. Dr. Kamil Gülpınar