Obezite tedavisinde robotik cerrahi
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, obezite cerrahisi hakkında merak edilenleri anlatıyor.
Obezite cerrahisi ile kilo veren birçok ünlü isim, fit görüntüleriyle hayranlarının karşısına çıkıyor. Özellikle robotik cerrahi ile obezite tedavisi en çok merak edilen konuların başında geliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, obezite cerrahisi hakkında merak edilenleri anlatıyor.
“Obezite vücuttaki yağ oranın aşırı miktarda artarak kişinin genel sağlığına zarar vermesi durumudur. Vücut kitle indeksinin yani kişinin kilosu ile boyunun oranı 35 ile 40 arasında olması durumunda birçok sağlık sorununa yol açabilir.
Kişinin hareket kabiliyeti azalır ve yaşam kalitesi düşer.
Ayrıca psikolojik ve sosyal açıdan da çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkları arasında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, eklem sorunları, kalp ve damar rahatsızlıkları görülebilir.
Aşırı kiloları nedeni ile en ufak bir fiziksel hareketi yaparken bile zorlanan herkes alanında uzman bir genel cerraha giderek ameliyat için uygun olup olmadığını öğrenebilir.”
Robotik cerrahi ile obezite tedavisi
“Obezite cerrahisinde günümüzde en çok tercih edilen teknikler tüp (Sleevegastrektomi) mide ameliyatı ve gastrik bypass teknikleridir. Sleevegastrectomy yani tüp mide ameliyatı bütün hasta gruplarında uygulanabilen bir tekniktir.
Tüp mide ameliyatında midenin %70-80’i ameliyatla alınır. Laparoskopik yani kapalı tekniğin en ileri teklojik cihazların kullanıldığı yöntemi olan robotik cerrahi bu ameliyatların uygulanmasında hastaya ve cerraha önemli avantajlar sağlamaktadır. Robotik cerrahi cerraha ameliyat sırasında üç boyutlu görüntüleme imkânı sunar.
Ameliyat sırasında midenin her noktasına ulaşma imkânı sağlayan robotik cerrahi ile görüntü 4 kat daha fazla büyütülebilir. Bu sayede ameliyata daha fazla hâkimiyet sağlanabilir.
Ameliyatın başarısı artar
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege “Robotik cerrahi kapalı teknik ile beraber kullanılır. Birkaç dikişlik ufak bir kesi içerisinden girilerek gerçekleştirilen ameliyat sayesinde iyileşme süreci hızlanır.
Ağrı, iltihap oluşma ya da enjeksiyon kapma riski düşer. Hasta birkaç saatlik bir dinlenmenin ardından rahatlıkla yürüyebilir. Ameliyatın ardından hasta ilk 3-6 ay içerisinde 30-40 kilo verebilir. Ameliyat sonrası kilo verme sürecinin cerrah tarafından takip edilmesi gerekir.
Ameliyatla birlikte obezite nedeni ile hastada oluşan diğer rahatsızlıkların da tedavisine başlanmalıdır. Obezite ameliyatı ciddi bir operasyon olduğu için en son çare olarak tercih edilmelidir.
Ameliyat öncesinde konusunda uzman diyetisyen ve hekimler eşliğinde diyet ve egzersiz yöntemleriyle kilo verme denenmelidir.”
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır