Normal Kalp Ritmi Nasıl Olmalıdır? Kalp Ritmi Bozuklukları Nasıl Anlaşılır?
Kalp ritmi belirli bir yaştan itibaren değişkenlik göstermektedir. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda kalp ritmi sayısı değişik olabilir. Normal kalp ritmi nasıl olduğu pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Kalp ritminin dakikada kaç olduğu merak edilmektedir. Peki, normal kalp ritmi nasıl olmalıdır? Kalp ritmi bozuklukları nasıl anlaşılır? İşte kalp ritmi ile ilgili bilinmesi gereken bütün detaylı bilgiler.
Normal kalp ritmi yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bundan dolayı her yaşta farklı kalp ritmi gözlemlenebilir. Kalp ritmi mutlaka düzenli ve ritmik olmalıdır. Aksi durumlarda kalp ritmi hastalıkları ortaya çıkabilir.
Normal Kalp Ritmi Nasıl Olmalıdır?
Normal kalp ritmi yaşa bağlı değişebilir. Yetişkin ve sağlıklı bireylerde dakikada kalp ritmi 60 atım ile 100 atım arasında değişkenlik gösterebilir. Bunun altında seyreden kalp ritimleri anormal olarak kabul edilir. Bundan dolayı da hastaya müdahale edilmesi gerekebilir. Aynı zamanda normal bir kalp ritmi ritmik olmalı ve dolgun olmalıdır. Bunun dışındaki kalp ritimleri farklı kabul edilmektedir. Özellikle sürekli spor ile ilgilenen bir kişinin spor yapmayan bir kişiye göre kalp ritmi de değişkenlik gösterecektir. Sporla ilgilenen insanların kalp ritmi sporla ilgilenmeyenlere göre daha düşüktür.
Bu durum da son derecede normal olarak kabul edilmektedir. Sporcu kişilerde kalp ritmi dakikada 45 ila 60 atım arasında değişebilir. Dinlenme esnasında kalp ritmi düşük ise bu kalbin daha iyi çalıştığına işaret göstermektedir. Eğer dinlenme esnasında dahi kalp ritmi dakikada oldukça fazla ise bu durum inmeye ve hatta felce kadar götürecek durumları doğurabilir. Ayrıca kalp krizi riski de yine aynı şekilde artmaktadır. Kalp atım hızı dakikada 50 atım ila 70 atım arasında olması gerekmektedir. Bu durumda da kalp atım hızı çok iyi olarak değerlendirilebilir.
Eğer yetişkinlerde kalp hızı 70 ila 85 arasında ise bu durumda normal bir kalp atışı olarak bilinmektedir. Eğer yetişkinlerde 85 ve 100 arasında bir kalp atımı söz konusu ise bu durum yüksek bir kalp atımı olarak değerlendirilmektedir. Kalp vücut için en önemli organlardan biri olup normal bir nabız için kalp ritminin düzgün olması gerekmektedir. Bundan dolayı sık sık kontrol edilmesi önem teşkil eder.
Kalp Ritim Bozuklukları Nasıl Anlaşılır?
Kalp ritim bozuklukları kontrol şeklinde anlaşılır. Belirli aralıklar ile yaşınıza da bağlı olarak kalp ritminizi ölçebilirsiniz. Eğer kalp ritim bozukluğundan şüpheleniyorsanız doktor tarafından verilen holter cihazı ile de kalp ritim bozukluğu ölçülebilir.